Çiçeği burnunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı  önümüzdeki günlerde yoğun günler bekliyor.
13. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna oturan Vedat Işıkhan, sosyal politikalar konusunda uzman bir isim. Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilli iken bakanlığa atandı.
Vedat Işıkhan, koltuğuna ısınamadan milyonlarca dar ve sabit gelirli memur, emekli ve asgari ücretliye yapılacak zam için hemen çalışmalara koyulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceğini duyurmuştu. Yine memur emeklilerine yapılacak artış da yeni bakanın gündeminde olacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklisi yılın ikinci yarısında aylıklara yansıtılacak zammı iple çekiyor. Aylık tutarlarına göre 6 aylık enflasyon ve refah payı ile aylıklara kademeli yüzde 30-45 arası zammın yapılması gündemde.  Dul ve yetim nisan ayında 7500 liraya çıkarılan en düşük aylık artışından yoksun bırakılmıştı. Milyonlarca gariban ayrımcılığın giderilmesini istiyor. 
Işıkhan, 7 milyona yakın memur ile memur emeklisinin maaşlarında 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleştirilecek artış için memur sendikaları ile hükümet arasında ağustosta başlayacak toplu sözleşme görüşmelerine katılacak. Yetkili konfederasyon Memur- Sen ile 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların oturacağı masada kıyasıya pazarlığın sürmesi bekleniyor.
 Toplu pazarlık masasında Vedat Işıkhan’ın takınacağı tavır etkili olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “memur ve emeklimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünü koz olarak kullanması gereken Memur-Sen’in yüksek artıştan ödün vermemesi kaçınılmaz. 
Zira hayat pahalılığı altında en çok ezilen, mutfağı yanan kitle memur, işçi, esnaf, çiftçi ve emekli.  Yani milyonların sorumluluğu var Memur-Sen’in omzunda.  Yoksul kitlenin zorlanmadan geçinebilecek maaşa kavuşabilmesi masadaki mücadelelerine bağlı. Kamuda kılık kıyafet düzenlemesi yerine yüksek zamma odaklanmalılar. Masada uzlaşma sağlanamazsa sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından bağıtlanarak kamu çalışanı ile emekliye 2 yıl için verilecek zam saptanacak.
Yaklaşık 10 milyon asgari ücretli temmuzda ücretlere yansıtılacak ara artışı dört gözle bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni bakan tarafından kısa sürede toplantıya çağrılacak. Önceki bakan Vedat Bilgin, net 8 bin 506 lira olan mevcut ücretin 500 dolara eşitleneceğini açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in onayı ile saptanacak yeni ücretin kaç liraya yükseltileceği emekçiler tarafından merak ediliyor.
Belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması Vedat Işıkhan’ın masasında bulunan bir diğer başlık. Kamuda çalışan taşeron işçilerin çoğunluğu kadroya alınırken, belediye emekçileri kapsam dışı bırakılmıştı.
Çalışma yaşamının temel başlıkları yeni bakan Işıkhan’ı bu yaz oldukça terletecek. Sosyal politikalarda uzman olmasından ötürü emekçiye, emekliye, esnafa, çitçiye, dul ve yetime uzak durmayacağı beklentisi egemen toplumda. Umarım yanıltmaz...