Süper Lig'in başlaması ve Avrupa liglerinin de başlıyor olması pek çok sporseveri heyecanlandırmaya başladı. Futbol izleyen sporseverler maçlardan kullanılan Video Yardımcı Hakem Sistemi'nin (VAR) ne olduğunu merak ediyorlar. İşte VAR sitemi hakkında merak edilenler...

VİDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ (VAR) NEDİR? 

Maç anında hakemin maçın gidişatını etkileyen bir hatayı veya gözden kaçırılan ciddi bir olayı düzeltmesi ya da oyuncuların yoğun itirazda bulunduğu bir pozisyonda, hakemin ekran başında pozisyonların tekrarını izleyen diğer hakemlerle kulaklık aracılığıyla iletişim kurduğu ve onlardan gelen bilgiye göre karar verdiği bir sistemdir. 

Her koşul altında VAR odasında bulunan hakem heyeti, sahadaki hakemin kararlarına pozisyonu tekrar izlediklerini söylemek dışında başka bir müdahalede bulunamıyor.

VAR Sistemi'nde de son karar maçın orta hakeminde olmayı sürdürüyor.

VAR FUTBOLDA NASIL KULLANILIYOR?

VAR sisteminde, kontrol odasındaki iki hakemden biri maçı analiz edip, gerektiğinde hakeme bilgi verirken, diğeri de oyunu takip edebilecek. Kontrol odasından gelen bilgi üzerine, maçı yöneten hakem saha kenarındaki ekrandan pozisyonu izledikten sonra kararını verebilecek. 

Stat çatısına yerleştirilen yüksek kare çekim özelliğine sahip kameralar, topun hareketlerini kayıt altına aldığı bu bilgisayar sisteminde, topun çizgiyi geçip geçmediği bilgisini 1 saniye içerisinde hakemin kol saatine titreşimli olarak gönderebilecek. 

VAR SİSTEMİ İLK NE ZAMAN KULLANILDI? 

VAR sistemi, ilk olarak 1 Eylül 2016 tarihinde İtalya ile Fransa arasında oynanan hazırlık maçında denendi.

VAR sisteminin kullanıldığı ilk resmi maç; 2018 Dünya Kupası'nda oynanan Fransa-Avustralya maçıdır.

VAR SİSTEMİ TÜRKİYE'DE NE ZAMAN BAŞLADI?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) aldığı karar ile VAR sistemi 2018-2019 Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis Sezonu'nda uygulanmaya başlandı. 

1. Lig'de daha önce play-offlarda kullanılan Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemi 2022-2023 sezonundan itibaren tüm müsabakalarda uygulanacak.

VAR SİSTEMİ TÜRKİYE'DE İLK HANGİ MAÇTA KULLANILDI?

VAR sistemi Türkiye'de, Spor Toto 1. Lig play-off etabında oynanan Büyükşehir Belediye Erzurumspor - Ümraniyespor karşılaşmasında ilk kez uygulandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.