Türkiye, 4 Ekim Cuma günü Fatih surlarında meydana gelen vahşetle sarsıldı. Önce kız arkadaşı Ayşenur Halil'i kendi evinde katleden Semih Çelik ardından surlara çağırdığı eski kız arkadaşı İkbal Uzuner'i vahşice öldürdü. Kendini de surlardan atarak hayatına son verdi. Tüm Türkiye'yi yasa boğan, yarım saat arayla gelen cinayet haberlerinin ardından gözler, sosyal medya platformlarına çevrildi.

Bu süreçte en çok dikkat çeken sosyal medya platformu ise Discord oldu. Öyle ki; Discord'daki bazı gruplarda çocukların tehdit, şantaj ve cinsel istismara uğradığı tespit edildi.

"ERİŞİM ENGELİ" KARARI

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla sosyal medya platformu Discord'a erişim engeli getirildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Discord isimli sosyal medya platformunda 5651 Sayılı "İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi" hakkında kanunun 8/1 maddesinde yer alan "çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik" suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine de harekete geçildiğini aktaran Tunç, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince söz konusu sosyal medya uygulamasının tüm yayınlarının içerikten çıkartılarak belirtilen URL adreslerine Türkiye'den erişimin engellenmesi kararı verildiğini kaydetti.

UZMAN İSİM DİSCORD'DAKİ TEHLİKELERE DİKKAT ÇEKTİ

Konuyla ilgili sabah.com.tr'ye konuşan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Discord gibi uygulamalardaki tehlikelere dikkat çekerek aileleri uyardı.

Discord gibi uygulamaların gençler için geniş iletişim imkanları sağlasa da denetimsiz kullanıldığında ciddi tehlikelere yol açabileceğini belirten Kırık, "Özellikle, bilinçsiz kullanıcılar, kötü niyetli kişilerin manipülasyonuna açık hale gelebilir. Siber zorbalık, cinsel istismar, radikal ideolojilerin yayılması gibi riskler bu platformlarda oldukça yaygındır. Özellikle belirli gruplar içerisinde organize edilen kadın düşmanlığı, nefret söylemi ve diğer zararlı içerikler, gençlerin psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Türkiye'deki 5651 sayılı yasa zaten katalog suçları tanımlamıştır. Bu sebeple kanunların daha sıkı uygulanması son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

Ehliyet alacaklar dikkat! Bu tarihi kaçırmayın Ehliyet alacaklar dikkat! Bu tarihi kaçırmayın

AİLELERE ÖNEMLİ UYARILAR

"Semih Çelik vakasında olduğu gibi, gençlerin bilgisayar başında başıboş kalmaları, yalnızca bireysel değil, toplumsal sonuçlarda doğurabilir." diyen Prof. Dr. Ali Murat Kırık, şu ifadeleri kullandı:

"Çevrimiçi platformlar üzerinden tanıştıkları kişiler ve maruz kaldıkları içerikler, gençlerin psikolojisi üzerinde derin etkiler bırakabilir. Bağlantı kurdukları yanlış kişiler, onları istismara veya şiddete yönlendirebilir.

Aileler bu tür tehlikelerden korunmak için çocuklarının çevrimiçi aktivitelerini yakından takip etmeli ve açık bir iletişim kurmalıdır. Ebeveyn kontrol yazılımları, çocukların hangi içeriklere eriştiğini izleyerek zararlı içeriklerden korunmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca ailelerin, çocuklarıyla birlikte zaman geçirip çevrimiçi deneyimlerini paylaşmaları, çocukların kendilerini güvende hissetmelerini ve yanlış içeriklerden uzak durmalarını sağlayabilir."

"DİSCORD, YEREL KANUNLARLA UYUMLU İÇERİK YÖNETİMİ POLİTİKASI GELİŞTİRMELİ"

Discord'un bazı ülkelerde yasa dışı içeriklerin paylaşılması ve organize edilmesi nedeniyle eleştirildiğini ve yasaklandığını belirten Kırık, "Rusya'nın Discord'u yasaklaması, platformun yeterli denetimi sağlayamadığı gerekçesiyle gerçekleşti. Türkiye'de de aynı durum söz konusu oldu. Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği bu kararı aldı. Discord'un, yerel kanunlarla uyumlu bir içerik yönetimi politikası geliştirmesi, erişim engelinin önüne geçebilir." ifadelerini kullandı.

"İÇ DENETİM MEKANİZMALARI GÜÇLENDİRİLMELİ"

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Discord'un +18 içeriklerin ve kadın düşmanlığının yaygınlaştığı bazı gruplara ev sahipliği yapabildiğini belirterek, "Bu durum, özellikle genç kullanıcılar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabiliyor. Bu gruplara karşı alınacak en etkili önlem, Discord'un kendi iç denetim mekanizmalarını daha da güçlendirmesi ve bu tür grupların hızlıca tespit edilerek kapatılmasıdır." dedi.

"İNCEL GRUPLARINA KARŞI EN ETKİLİ ÇÖZÜM..."

Prof. Dr. Ali Murat Kırık, son olarak "İncel" gruplarına değindi. Bu grupları "İstemedikleri halde cinsel veya romantik ilişki kuramayan bireyler tarafından oluşturulmuş bir topluluk" olarak tanımlayan Kırık, "Genellikle, toplumun onları dışladığını iddia ederler ve bu dışlanmışlık hissi zamanla kadınlara yönelik bir nefret söylemi ve düşmanlığa dönüşebilir. Bu grup, kadınları kendi yaşadıkları yalnızlığın ve başarısızlıkların sorumlusu olarak görür." dedi.

'İnceller'in, kadın düşmanlığı üzerinden toplumu "düzeltme" veya kadınları "cezalandırma" amacı güttüklerini belirten Kırık, "Özellikle çevrimiçi platformlarda bu düşüncelerini paylaşarak, nefret söylemi yayarlar ve bazıları aşırı uçlara giderek şiddete başvurabilir. Bu gruba karşı en etkili çözüm, dijital ortamda nefret söylemini daha iyi izleyip, bu tür içeriklerin hızla kaldırılması ve bu kişilere yönelik psikolojik destek sağlayarak, onları şiddet içeren düşüncelerden uzaklaştırmaktır." ifadelerini kullandı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: SABAH