Samsun'da Salıpazarı, Terme ve Çarşamba ilçelerinde sel taşkınlarını önlemesi için 5 yıl önce yapımı planlanan Salıpazarı Barajı inşaatı, zemin ve kamulaştırma sorunları nedeniyle bir türlü başlayamadı.

5 YILDA SADECE ŞANTİYE KURULDU

Salıpazarı, Çarşamba ve Terme ilçelerinde sel taşkınlarının önüne geçmek için ihalesi yapılan Salıpazarı Barajı inşaatında 5 yıldır hiç bir ilerleme olmadı. İhalesi yapıldıktan sonra ödenek sorunlarının yaşandığı baraj projesinde DSİ, müteahhit firmaya yer teslimi yaparken, geçen 5 yıl içinde ise yüklenici firma barajın yapılacağı bölgeye sadece şantiyesini kurabildi.

SAMSUN MEDYA GRUBU'NA KONUŞTULAR

Konuyla ilgili Samsun Medya Grubu'na açıklamalarda bulunan ve sorunu 4-5 kez TMBB'de gündeme getirdiğini belirten İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, projenin acilen yapılması gerektiğini ifade ederken, Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül de "Bu baraj Salıpazarı, Çarşamba ve Terme ilçelerinin sel taşkınlarından korunması için son derece önemli" dedi. AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu ise projeyi önemsediklerini ve takiplerinde olduğunu kaydetti. 

iyi-parti-milletvekili-bedri-yasar-3-ayda-ne-degisti-1637761530

'MECLİS'TE TEKRAR GÜNDEME GETİRECEĞİM'

İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar Salıpazarı Barajı'nın bitirilememesi ile ilgili sorunu TBMM'de 4-5 kez gündeme getirdiğini ifade etti. Bedri Yaşar, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"O bölgede en ufak yağmur yağdığında her yer sular altında kalıyor. Salıpazarı, Terme, Çarşamba açısından bu barajın, bir an önce yapılması lazım. Yağmur yağdığında sarı çizme ile ortalarda dolaşmanın bir anlamı yok. Bu projeye ödenek ayrılmayacak da neye ayrılacak. Meclis açıldığında bu konuyu tekrar gündeme getireceğim. Şayet bir öncelik verilecekse bu projenin en başa yazılması lazım. Sonuç alana kadar gündeme getirmeye devam edeceğim."

HENÜZ İMALAT YOK

 Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül ise baraj inşaatı sahasında sadece şantiye bulunduğunu belirtirek, "Bu barajın biran önce bitirilip, yapılmasını istiyoruz. Ancak baraj ile ilgili şu an bir çalışma başlamadığı için biz de bekleme sürecindeyiz. Salıpazarı Barajı için Büyükşehir Belediyesi bir protokol yapmıştı. Hakedişin yüzde 50'sini belediye ödeyecekti. Ancak yapılan bir iş olmadığı için hakediş düzenlenemiyor. Şu an baraj gövdesi ile ilgili bir imalat yok" dedi.

KAMULAŞTIRMA SORUNU YAŞANDI

2022 yılında bitirilmesi planlanan barajın son durumu ile ilgili bilgi veren Akgül, Salıpazarı Barajı'nı yapacak müteahhitin ortada olmadığına dikkat çekti. Salıpazarı Belediye Başkanı Akgül, açıklamasında, "Barajın yapılacağı bölgeye beton santrali kurulacaktı. Ancak baraj sahası içinden alınan malzeme sağlıklı çıkmadığı için yeniden proje yapıldı. Zeminle ilgili yaşanan bu sıkıntı nedeniyle beton santralinin baraj dışında bir noktaya kurulmasına karar verildi. Santralin kurulacağı yerde dört ev bulunuyor. Bu evlerin kamulaştırması ile ilgili sıkıntılar yaşandı. Uzlaşma olmadığı için kamulaştırma süreci uzadı. Bu baraj Salıpazarı, Çarşamba ve Terme ilçelerinin sel taşkınlarından korunması için son derece önemli. Ayrıca bu baraj hem içme suyu hem de sulama amaçlı kullanılacak" diye konuştu.

ersan_aksu_yeni_sahlanis_donemine_girdik_h56836_8e49b

'ÖNEMSİYORUZ VE TAKİPTEYİZ'

AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu'da Salıpazarı Barajı ile ilgili açıklamasında, projeyi önemsediklerini ve takiplerinde olduğunu kaydetti.

 Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN