Bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Samsun İnşaat, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı”, bugün kapılarını ziyaretçilere açtı. Sektörün buluşma noktası olan fuarda bu yıl 69 firma, sivil toplum kuruluşu ve kamu kurumu stantlarıyla yer aldı.

SAMSUN, TÜRKİYE'NİN SAYILI İLLERİNDEN BİRİ 

Fuarda konuşan Ticaret Bakanı ve Samsun AK Parti Milletvekili Adayı Mehmet Muş, "İnşaat sektörü birçok alanda katkısı olan, durduğu zaman da birçok sektörün üretimini yavaşlatan dinomo bir sektör. Sanayinin, üretimin, turizmin, gelişmesi için de bunun imkanlarının altyapısını sağlamamız gerekiyor. 2022 yılında inşaat malzemeleri sektörü tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarını gerçekleştirdi. ve sektörün bir önceki yıla göre ihracatı yüzde 9 buçuk artarak 2022 yılında 33,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 11 ili etkileyen depremden dolayı 800  bin civarında bağımsız bölümün inşaası yapılacak. Sektörle ilgili yaptığımız görüşmelerde Türkiye'deki sektör üreticilerinin kapasiteleri, oradaki imalatın altından kalkabilecek seviyeye ulaşmış durumda. Bu da ülkemiz açısından gurur verici bir başarı. Burası Karadeniz'in en büyük, Türkiye'nin sayılı illerinden biri" dedi.

Muş, "OSB'lerin büyüklüğünü de artırmak istiyoruz. Büyük ölçekli yatırımların gelebilmesi için büyük sanayi parsellerinin, organize sanayi bölgeleri içerisinde yatırımcıya tahsis edilmesi gerekiyor ki, büyük ölçekli yatırımlarla beraber biz önce yüzde 1 sonra da yüzde 2'lik ihracat payına Türkiye içinde ulaşabilelim. Ayrıca biz buradaki ovalarımızı gözümüz gibi koruyacağız. Fakat tarım arazisi olmayan bölümleri de sanayiye kazandıracağız. Tarımsal arazilerde herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmeyecek. Pazartesi günü Türkiye'nin önemli ve büyük ölçekli yatırımcılarını şehrimizde ağırlayacağız. Büyük ölçekli yatırım yapmak istiyorsa liman var, raylı sistem var, yeteri kadar büyük ölçekli sanayi parselleri var. Tek yapmamız gereken yatırımcıları buraya çekmek. Bu altyapıyı hazırlayacağız. Bir taraftan raylı sistemi Türkiye'nin hatlarına eklenmesi var. Bunun da çalışmalarını yapıyoruz. Her şeyden önce herkese büyük sorumluluk düşüyor. Bunu başarabiliriz. Tüm bu çalışmaları yaptığımızda Samsun  küresel bir oyuncu olarak şehir öne çıkacaktır." ifadelerini kullandı. 

"YÜZDE 17'LİK BÜYÜME"

Fuarın yüzde 17'lik büyümeyle açıldığına dikkat çeken Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "72 firma fuara iştirak ediyor. İstanbul ve Ankara olmak üzere bölge illerimizden de önemli katılımlar oldu. Geçtiğimiz seneye göre yüzde 17'lik bir büyümeyle ziyarete açıldı fuarımız. İlk saatlerden itibaren 33 ülkeden ziyaretçilerimiz iş insanlarımız katılımcı firmalarla görüşmelere başladılar. İnşallah 33 ülkeden gelen ziyaretçilerimiz fuarın ilk gününden itibaren katılımcı firmalarımızla yaptıkları ve yapacakları iş birlikleriyle sektörün üretimine, bölgenin ihracatına önemli katkılar sğalayacakladır. Yaklaşık 20 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz." ifademerini kullandı. 

"İNŞAAT SEKTÖRÜNE BÜYÜK ÖNEM DÜŞÜYOR"

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, inşaat sektörüne büyük önem düştüğüne değinerek, "Türkiye deprem kuşağında bulunan bir ülke. En acı yüzleşmeyi 6 Şubat'ta yaşadık. Bu yaşananlar sektörel bağlamda bizleri bir kez daha muhasebe yapmaya itti. İnşaat yalnızca üst yapı değil, topluma fayda sağlayan her türlü yeraltı ve yer üstü yapıları kapsayan çok geniş bir sektör. 200'den fazla meslek kolunu ilgilendiren, binlerce parçayı biraraya getirip yaşam alanı oluşturan bir alan. Dolayısıyla inşaat sektörünü ülke ekonomisi için sahip olduğu önemi, üretim süresinde bulunduğu sektörlerle olan bağlantıları, düzeyi ve sektörlerin üretim içindeki payıyla ve insan hayatı için yarattığı değerle değerlendirilmelidir. Biz bu alandaki doğru ve yanlışları tahlil ederken, sadece üst yapı bağlamında değil, zeminden başlayarak, her bir katmanı değerlendirerek doğanın ve insanın beklentilerini dengeleyerek süreci yönetmeliyiz. Zira gelişen teknoloji, değişen insan kaynakları ihtiyaçları ve beklentileri neticesinde inşaat üretimi artık yapının üretiminden de çok daha fazla anlam ifade eder hale gelmiştir. Şüphesiz bugün bu sektöre çok büyük görev düşüyor. 11 ili kapsayan, 13 buçuk milyon insanın bulunduğu bu bölgeyi el birliğiyle yeniden inşaa edeceğiz. TOBB önderliğinde konut seferbeliğini başladık. El verin ev yapalım kampanyasını başlattı. Sizlerin her bir tuğla katkısı çok kıymetli" dedi. 

FUAR 10.00 - 18.30 SAATLERİ ARASINDA AÇIK 

Fuarda, inşaat, mermer-seramik malzemeleri, bina tesisatı ve bina sistemleri, havuz tesisat arıtma sistemleri, doğal gaz tesisatları, tesisat sistem ve ekipmanları, çekiciler, kamyon, çevre düzenleme malzemeleri, yürüyen merdivenler, asansörler, kaldırıcılar, yangın algılama ve güvenlik sistemleri, alt yapı elemanları, ahşap ve prefabrik konut projeleri, depreme dayanıklı özel konutlar, akıllı binalar, yazlık ev projeleri vb. ürünler sergilenecek. Gürcistan, Azerbaycan başta olmak üzere Rusya, Ukrayna, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Balkanlardan 20 bini aşkın ziyaretçi bekleniyor. Fuar, 10.00 ile 18.30 saatleri arasında gezebilecek.  Tüyap Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde iki salonda gerçekleşecek fuar, Samsun TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası iş birliğiyle düzenleniyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası da fuarın destekçileri arasında yer alıyor.

SAMSUN İNŞAAT FUARI'NIN NABZI SAMSUN CANLI HABER'DE ATACAK 

Samsun Medya Grubu, Samsun Canlı Haber TV, samsungazetesi.com ve sosyal mecralarından yapacağı yayınlarla Samsun İnşaat Fuarı'nın nabzını tutacak. 

ÖZCAN TEZCAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN