Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk-İş’in 24. olağan genel kurulu, bugün Ankara’da toplanıyor. 
2 Aralık’a dek sürecek genel kurulda mevcut genel başkan Ergün Atalay’ın koltuğunu koruması bekleniyor. Yönetim kurulunda birkaç ismin değişmesi olasılıklar dahilinde.
Genel kurulun ana gündemini kuşkusuz emekçinin tek güvencesi olan kıdem tazminatı oluşturacak. Yıllardır temcit pilavı gibi ısıtılıp belirli aralıklarla gündeme taşınan olası kıdem tazminatı fonuna emekçiler, şiddetle karşı çıkıyor.
Kamuoyunun tepkisini test amacıyla önceden gündeme getirilen kıdem tazminatı fonu kurulmasına ilişkin birçok yasa taslağı işçi sendikaları konfederasyonlarının itirazı üzerine rafa kaldırıldı. Emekçiler, çeşitli eylemlerle kıdem tazminatı fonuna karşı olduklarını açıklamıştı. Siyasi irade, emekçinin yoğun tepkisine karşın fon kurulmasında neden ısrar eder? Uzlaşmazlık sonucu hayata geçirilen yasaların başarılı olmadığı geçmiş deneyimlerden belli.
1936 yılında Türk hukuk sistemine giren kıdem tazminatı yıllar içinde  erozyona uğrasa da emekçinin hala olmazsa olmazı ve kırmızı çizgisi. Emekli olduğunda veya işten ayrıldığında eskiden olduğu gibi  günümüzde ev veya otomobil almasa da kıdem tazminatı yine de tek güvencesi. Oğlunun iş kurma, kızının çeyiz parası. Bu nedenle sımsıkı sarılıyorlar 87 yıllık kıdem tazminatı kazanımlarına. Bugüne dek ortadan kaldırılmak istense de hiçbir girişim başarılı olmadı. Bundan sonra da çok zor fon kurulması.    
Üç gün sürecek Türk-İş’in 24. olağan genel kurulunda da önceki kurullarda olduğu gibi “kıdem tazminatının kaldırılması genel grev gerekçesi sayılır” kararının oybirliği ile alınması kuvvetle muhtemel. Hem de ayakta alkışlarla alınacak bu karar.
Yetersiz sendikalaşma, yaygınlaşan taşeron işçilik, sığınmacıların gelmesiyle artan ucuz işgücü ve kayıt dışı istihdam genel kurulun diğer ana başlıkları olacak. İşçi sendikalaşma oranının yüzde 14’ler düzeyde olması, yüzde 30’ların altına düşse de kayıt dışı istihdam ve bir türlü ortadan kaldırılamayan taşeron işçili, emek sömürüsüne yol açan sığınmacı istihdamı çalışma yaşamının kanayan yarası. 
Yeni seçilecek Türk-İş yönetimi ilk sınavını 1 Aralık’ta ilk toplantısını yapacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında verecek. Bir sendikacının başkanlığında asgari ücretle çalışan dört emekçinin yer alacağı Türk-İş heyeti, yeni ücretin insanca yaşanabilir düzeyde belirlenmesi için yoğun mücadele edecek. 
Milyonlarca emekçinin beklentisi, insan onuruna yakışır asgari ücretin saptanması...