Bakanlık tarafından hayata geçirilen yeni uygulama ile birlikte tapu devri, alım satım, miras devri gibi işlemlerin güvenli hale getirilmesi amaçlandı.

Uygulamada çabuk ulaşılabilirlik, şeffaflık ve güvenlik adımlarına büyük önem verilirken internet üzerinden yapılan tapu işlemlerine ek güvenlik sistemi devreye sokulacak.

MOBİL İMZA İSTENECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamada işlem yapacak vatandaşlardan tapu işlemleri daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılabilmesi için mobil veya elektronik imza istenecek.

TAPU SORGULAMASI YAPILABİLECEK

Uygulama ile birlikte tapuda sorgulama, iptal ve devir işlemlerinin ve harç bedeli hesaplama, başvuru gibi işelmlerin sorunsuz yapılması gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca tapu bağışlama, ipotek ve terkin işlemleri de yeni tabu sistemi kapsam içine alınacak.

NOTERDE TAPU İŞLEMLERİ BAŞLAMIŞTI

Yaz aylarında başlatılan uygulama ile, konut, dükkan, iş yeri, arsa, tarla gibi taşınmaz satış sözleşmelerinin artık sadece tapu müdürlüklerinde değil, aynı zamanda noterliklerde de yapılmasına sağlanmıştı.

Bir taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesi üzerinden e-Başvuru yaparak işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. Noterlik, başvuranın taşınmazın gerçek sahibi olduğunu tespit ettikten sonra başvuruyu kabul ederek sıraya alacak.

Başvurunun kabul edilmesinin ardından noter, taşınmazla ilgili tapu kayıtlarını inceleyecek ve satış yapmaya engel bir durum olup olmadığını belirleyecek. Bu süreçte noter, taraflar arasında sözleşme hükümlerinin anlaşılır ve geçerli olduğundan emin olacak, gerekli bilgilendirmeleri yapacak ve işlem için gerekli belgelerin tamamlanmasını sağlayacak. Bu şekilde, taşınmazın satış işlemi adım adım ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilecek.

İMZALAR NOTER HUZURUNDA ATILACAK

Noterlikler tarafından yapılan incelemenin ardından taşınmazın satışına engel durum bulunmadığının belirlenmesiyle gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi için tarafların cep telefonlarına mesaj gönderilecek.

Tüm harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecek.

Ev almak isteyenlerin beklediği haber geldi: Ev fiyatları o tarihte çalışacak! Ev almak isteyenlerin beklediği haber geldi: Ev fiyatları o tarihte çalışacak!

Satış işlemi noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından karşılıklı olarak imzalanacak ve bu sözleşmeler elektronik sisteme kaydedilecek. İmzalanan sözleşmelerin ardından noter, sözleşmelerin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilmesiyle taşınmazın tapu kütüğüne işlenmesini sağlayacak.

Noter, taşınmazın devri gerçekleştikten sonra tapu ve diğer belgeleri düzenleyerek taraflara teslim edecek. Bu süreçte noter, işlemlerin yasal düzenlemelere uygun bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacak, tarafları bilgilendirecek ve gerekli kontrolleri yapacak. Bu sayede taşınmazın devri güvenli bir şekilde tamamlanmış olacak.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.