ARAÇ SAHİPLERİNE NEFES ALDIRACAK YENİ DÜZENLEME

Yeni yıl ile birlikte trafik sigortası ücretlerine yüzde 30 zam yapıldı. Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK), artan ücretlere yönelik tepkiler ve poliçe yaptırma oranlarında meydana gelen düşüş nedeniyle poliçe fiyat artış kriterlerinde düzenlemeye gitti.

SDDK tarafından yapılan düzenlemeye göre mayıs ayı itibarıyla poliçe fiyatları ‘hasar maliyet endeksine’ göre düzenlenecek.

Trafik poliçelerinin belirlenmesinde, otomobil parça ve onarım fiyatlarındaki artış, enflasyon ve özellikle asgari ücret zamları baz alınacak. Normal şartlarda aylık yüzde 5 ila yüzde 10 arasında yapılan zamların, yüzde 2 ila yüzde 3 seviyelerine düşmesi bekleniyor.

Sigorta sektörü temsilcilerinden Selin Güler, SDDK tarafından yapılan düzenlemeye olumlu baktıklarının altınız çizerek “Maliyet endeksini asgari ücret artışı ve enflasyon etkiliyor. Asgari ücrete Temmuz’da zam yapılmazsa bu trafik sigortasında da fiyatın çok fazla artmayacağı anlamına geliyor. Trafik sigortasında fiyatlar kısacası araç fiyat artışına, asgari ücret artışına, parça fiyatları ve onarım maliyetlerine ve enflasyona bakılarak belirlenecektir. Bunların karışımından bir fiyat endeksi çıkacaktır. Sürücüler fiyata itiraz edemeyecek, sigorta şirketleri az artırdın, zarar ettim diyemeyecek” ifadelerini kullandı.

Ancak kasko poliçeleri özel bir sigorta ürünü olduğundan, maliyet endeksi bu poliçeler için geçerli olmayacak. Kasko poliçeleri, sigorta şirketleri tarafından serbestçe fiyatlandırılmaktadır.

SAHTE POLİÇİLERE DİKKAT

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), son zamanlarda dolandırıcıların sahte poliçe satarak vatandaşları mağdur ettiği yönünde aldıkları şikayetlere dair bir kamuoyu duyurusunda bulundu. TSB'nin açıklamasına göre, özellikle trafik sigortası yaptırmak isteyenleri hedef alan dolandırıcılar, kendilerini başvurulan sigorta acentesinin temsilcisi olarak tanıtarak sahte poliçe satıyorlar. Bu yöntemle mağduriyetlere neden olan dolandırıcılar, vatandaşları hem maddi açıdan zarara uğratıyor hem de trafikte kusurlu duruma düşürüyorlar.

81 ilaç daha geri ödeme listesinde! 81 ilaç daha geri ödeme listesinde!

TSB, duyurusunda, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) web sitesinde bulunan Trafik Sigortası Teklif Karşılaştırma ekranını hatırlatarak vatandaşların bu aracı kullanarak Kimlik Numarası ve Plaka Numarası gibi bilgilerle tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini tek bir ekranda görebileceklerini vurguladı.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.