Seçim barajının düşürülmesi için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Aylin Kotil, TBMM’de BDP ve CHP grubunu ziyaret etti. Kotil, “Yol boyunca 880 bin adım attım. Meclis’te grubu bulunan partilerden de bir adım atmalarını istiyorum” dedi.

Kotil’in ilk durağı BDP grubu oldu. Burada, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık tarafından kabul edilen Aylin Kotil, seçim barajının düşürülmesi için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyerek yaklaşık 440 kilometre yol geldiğini söyledi. Kotil, Meclis’te grubu olan siyasi partilerden randevu istediğini, bu talebine sadece BDP ve CHP’den olumlu yanıt geldiğini, MHP ve AK Parti’nin ise randevu talebini kabul etmediğini belirtti. Yol boyunca 880 bin adım attığını belirten Kotil, seçim barajının düşürülmesi konusunda Meclis’te grubu bulunan partilerden de bir adım atmalarını istedi. Kotil, bunu içeren dilekçe ve manifestoyu BDP grubuna verdi.

Kabulde bir konuşma yapan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise, yüzde 10 seçim barajının antidemokratik bir uygulama olduğunu söyledi. Bu konuda Meclis’e sundukları kanun tekliflerinin bu dönem yeniden gündeme alınmasını isteyeceklerini belirten Buldan, “Türkiye’nin bu sistemden kurtulması gerekiyor. Yüzde 10 seçim barajının mutlaka kaldırılması gerekiyor. Hükümetin Aylin Hanım’ın attığı adımları dikkate alarak bu konudaki girişimini dikkate alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, “Genelde hep söylenir çare yoksa yol çaredir. Aylin Hanım da çare yok dedi. İstanbul’dan buraya kadar 500 kilometrelik yolu yürüyerek aslında birçok insana, siyasi partilere ders vererek geldi” diye konuştu.

Daha sonra kabulde soruları yanıtlayan Buldan, bir gazetecinin AK Parti’nin hazırladığı demokrasi paketinde seçim barajının düşürülmesinin yer almadığı yönünde yapılan haberleri anımsatması üzerine şunları söyledi:

“Henüz bize yansıyan bir şey yok. Demokrasi paketinde yüzde 10 seçim barajı düşer mi düşmez mi bilmiyoruz. Basına yansıdığı kadarıyla yüzde 7’lik bir orana düşürülmesi konusunda bir tartışmanın yürütüldüğünü duyduk, okuduk ama henüz bu konuda bizimle paylaşılan bir şey yok. Daraltılmış bölge sisteminin de Türkiye’deki demokratikleşme alanında çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünmüyoruz. Barajın yüzde 3’lere düşmesi gerektiğini düşünüyoruz Aslında hiç olmaması gerekiyor ama olacaksa bile yüzde 3 sınırında kalması gerektiğini düşünüyoruz. Daraltılmış bölge sistemi de uygun değil bize göre.”

Başbakan Erdoğan’ın “Kesinlikle barajla ilgili bir düzenleme yok” şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine Buldan, “Baraj sistemi kaldırılmalıdır. Yüzde 10 baraj sistemi kalkmalıdır. Başbakan’ın da bunu da artık gündemine alması gerekiyor” karşılığını verdi.