Yargıtay, satın almayı düşündüğü evi emlakçı aracılığıyla gezen ve daha akabinde hane sahibiyle doğrudan görüşerek satın alan müşteriyi mahkûm etti. Yargıtay, müşterinin, emlakçının komisyon bedelini ödemesi gerektiğine karar verdi.
 Üsküdar’da emlakçılık yapan Süleyman D., gazeteye ve internete duyuru verdiği evi satın almak amacıyla kendisini ziyarete gelen Mehmet K.’ya evi gösterdi. Mehmet K., evi beğendiğini söyleyerek emlakçının ofisine gitti ve takip belgesini imza altına aldı . Mehmet K., daha akabinde komisyoncu ücretini ödememek için doğrudan hane sahibiyle iletişime geçerek evi satın aldı. Emlakçı Süleyman D., sözleşmeye aykırı davranıldığını ortaya koyarak icra takibi başlattı. Mehmet K., itiraz etti. Süleyman D. de itirazın reddi ve % 40’tan az olmamak üzere icra inkâr davası açtı.

SÖZLEŞME İMZALAMIŞ
Mahkeme davayı kabul etmedi . Bunun üzerine emlakçı davayı temyiz etti. Yargıtay, emlakçıları sevindirecek bir karara imza attı. Yargıtay, taraflar arasında imzalanan “Emlak komisyoncusuyla alıcı arasında ön akit” başlıklı sözleşmede, “Komisyoncu tarafından gösterilen ya da sözle tanım edilerek beyan edilen taşınmazların herhangi birini satın aldığım ya da kiraladığım takdirde Emlakçılar Odası’ndan yapılan tarife gereği ödemem lazım gelen tarife ücretini ödeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim” ibaresinin yazılı olduğuna atıfta bulundu. Yargıtay, Mehmet K.’nın kendisine gösterilen evi sözleşmeye aykırı bir biçimde satın almakta olduğunu ve söz konusu komisyon ücretini almaya hak kazanan Süleyman P.’ye ödeme yapması gerektiğine karar verdi.
Ev alacaklar dikkat! Sakın bunu yapmamanız gerekiyor
Kaynak: Habertürk