Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte belirlenen 6 alanın dışındaki yerlere asılan afiş ve pankartlara müdahale etmeye başladı. Denetimlerini sürdüren ekipler, izinsiz pankart ve afişlerin asılması durumunda idari para cezası uygulanacağını bildirdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentte görüntü kirliliğine yol açan, ana arterlerdeki elektrik direklerine, yön levhalarına ve tabelalara yapıştırılan afişleri sökme ile temizleme çalışmaları başlattı. Çalışma kapsamında, Çevre Koruma ve Denetleme Şubesi’ne bağlı ekipler, Urfayolu Peyas Mahallesi civarındaki direklere, yön levhalarına, tabelalara, duvarlara asılan pankart ve afişleri sökerek, temizledi.
Görüntü kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Denetleme Şube Müdürü Mehmet Bıkım, kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların reklam ihtiyaçlarını giderebilmeleri için 6 adet pankart ve afiş asma noktası belirlendiğini belirterek, bu noktaların dışında asılan afiş ve pankartlara müdahale ettiklerini söyledi. Bıkım, "Dağkapı Meydanı, Ekinciler Caddesi, Gevran Caddesi, Bağlar Dörtyol mevkii, Diclekent Park Ormanı’nın arka kısmı olarak belirlediğimiz alanların dışında kalan kısımlara asılan pankartlar ve yapıştırılan afişler kesinlikle toplanacaktır. Söz konusu yerde de bu alanların dışına çıkıldığını, bu nedenle müdahale ettik" dedi.
"UYGULAMA DIŞINA ÇIKANLARA PARA CEZASI UYGULUYORUZ"
Ekiplerin aynı çalışmayı Yenişehir ilçesi Ofis Ekinciler, Gevran ve Akkoyunlu caddelerinde de yürüttüğünü, pankart ve afişlerin tamamının toplandığını dile getiren Bıkım, "Şimdi yeni asılan afişleri, pankartları toplama çalışmalarını devam ettiriyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle özel işletmelere, özel kuruluşlara pankart ile afiş asmalarına müsaade etmiyoruz. Ama resmi daireler, sivil toplum kuruluşları bize kendi pankartlarını asıldıktan 5 gün sonra kaldırma taahhütünde bulundurdukları takdirde belediyemizin belirttiği noktalara pankartlarını asmalarına izin veriyoruz. Bu uygulamaya uymayanlara aksi takdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında yasak olan alanlara pankart asan vatandaşlarımıza 208 liradan 6 bin 377 liraya kadar bir para cezası uyguluyoruz. Kentte seçim dönemlerinde görüntü kirliği daha fazla olmaktadır. Son dönemde Kayapınar’daki muhtarlık seçimleri nedeniyle bu civarda da asılan pankartlar ve yapıştırılan afişler nedeniyle aynı durumu yaşadık. Sadece 1 ayda 256 adet pankartı topladık. Vatandaşlara ricada da bulunuyoruz. Belediyemizden izin almadan, belirlediğimiz alanlar dışında kalan yerlere pankart ve afişler asmayın" diye konuştu.