(Görüş eklendi.)

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 23 Temmuz () - Suruç katliamı ve iki polisin öldürülmesiyle gerginliklerin artması, koalisyon beklentilerinde de zayıflama piyasaları da olumsuz etkiliyor.

Piyasalara hakim olan satış dalgası nedeniyle dolar 2.73 liraya dayanırken, euro 3.0 liraya çıktı; borsada kayıplar yüzde 2'yi geçti. Borsa İstanbul Endeksi 1 ayın en düşüğüne geriledi. Endeks yüzde 2'yi aşarak 79 bin 295 puan düzeyine kadar çekildi.

Suruç katliamının ardından, dün de iki polisin öldürülmesinin etkisiyle artan gerginlik piyasalarda satış baskısı yaratıyor.  İlk tur görüşmelerin ardından tek koalisyon seçeneğinin AKP ve CHP ile sınırlanması ve seçim ihtimalinin artması da piyasaları olumsuz etkiliyor.

Piyasalarda satış baskısıyla dolar 2.7276 lira ile 2.73 lira sınırına dayandı. Euro da üç hafta sonra yeniden yükseldiği 3.0 sınırında hareket etmeye başladı.

"Erken seçimin daha yüksek ihtimal olduğu açıklamaları piyasaları bu hale getirdi"

'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdür Gökhan Uskuay, siyasetin gündemin önüne geçmeye başladığını ifade ederek, "AK Parti ve CHP koalisyonu açısından kısa dönemli de olsa piyasaların önem verdiği ve iş dünyasının desteklediği bir koalisyon. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun erken seçimin daha yüksek ihtimal olduğunu söylemesi piyasaları bu hale getirdi. Pazartesi gününden itibaren iki parti arasında resmi görüşmelerin başlaması bekleniyordu. Önceden koalisyonu satın alanlar şimdi erken seçim söylemleriyle satıyorlar" dedi.

Suruç katliamının piyasalar üzerindeki etkisini değerlendiren Uskuay, Türkiye ve piyasaların teröre yabancı olmadığını ifade ederek, "Türkiye'nin bir gerçeği. Her sene muhakkak bir olumsuzluklar yaşanıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Piyasadaki bazı rakamları kısa vadeli etkileyebilir. Terör olaylarının piyasalara etkisi bir alev gibi parlar ondan sonra söner. Bu gerilim sönecekti ama Pazar günü yürüyüş olması piyasaları geriyor. Çünkü daha önce Gezi olayları yaşandı. Pazar günkü yürüyüş ne kadar güvenli gerçekleşecek önemli ama bir belirsizlik değil. Biz buna alışkınız zaten. Piyasanın beklentisi erken seçim belirsizlik."

(Fotoğraflı)