Tarih Araştırmacısı, Gazeteci Yazar İsmail Yağcı, İhlas Vakfı Eskişehir Özel Erkek Öğrenci Yurdu’da bir konferans verdi.
Öğrencilerin ve sevenlerinin yoğun ilgisi ile karşılaşan Yağcı, Kırım Harbi ve nedenlerine değindi, telgrafın icadı ve İstanbul’da bulunan tarihi binaların hikayelerini anlattı. Kırım Harbinin yabancı güçlerin oyunları ile çıktığını anlatan Yağcı, nifak çalışmalarının yapıldığını ve devletlerin birbirine karşı kışkırtılarak savaşın çıktığını anlattı. Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan İsmail Yağcı, "Yarın hepiniz diplomalarınızı aldığınız zaman, sivil hayatta ya da devlet hizmetinde birçok mühim yerlerde bulunacaksınız. Ben hep size söylüyorum ya kendinizi ciddiye alın, benden ne köy ne de kasaba demeyin. Nerelerde ne işe yarayacağınızı, hangi sorumlulukları yükleneceğinizi bilemezsiniz. Tarihle ilgili gerçekleri bilin ki, yarın size bir şey teklif edildiğinde onu bir tarih süzgecinden geçirin. Ben konferanslarımda ekseriyette bu tip konuları seçip gençlere anlatmaya çalışıyorum. Anlatabildiğim kadar. Siz de hepsini anlamayın, anlayabildiğiniz kadarını anlayın. Bu bir mayadır, gerisini siz halledeceksiniz’’ dedi.
Konferansın ardından öğrencilerin yönelttikleri soruları cevaplayan İsmail Yağcı, kendisi ile fotoğraf çektirmek isteyen öğrencileri de kırmayarak bol bol fotoğraf çektirdi. Öğrencilere ve sevenlerine yurt yönetimi tarafından ikramlarda bulunuldu.