Son yıllarda internet üzerinden yapılan alışveriş oranlarında yükseliş yaşanıyor. Her ne kadar internet alıverişi yapılıyor olsa da, güven konusunda endişeler yaşanabiliyor. Bir çok insan güvendiği sitelerden sipariş verirken, bir çoğu da güvensizlikten dolayı internet alışverişini tercih etmiyor. Bakanlığı yeni uygulamasına göre online alışveriş siteleri bir teste tabi tutulacak ve testi başarıyla geçen sitelere güven damgası verilecek.  Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekipleri de Samsunlu vatandaşlara " İnternet alışverişini tercih ediyor musunuz? Bakan Pekcan'ın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sordu. 

İşte aldığımız yanıtlar: 

GÜZEL UYGULAMA
Ramazan KÜÇÜKOĞLU: İnternetten alışveriş yaptığım zaman mutlaka araştırma yaparım. Güvenilir olup olmadığını anlayabildiğim için bu zamana kadar dolandırılmadım. Fakat devletin logo gibi bir şey düşünmesi çok güzel olmuş. Her ihtimale karşı güvenilirliği netleştirmek çok daha doğru olmuş. Bundan önce olmuş olsaydı, sahteciliklerin önüne geçilmiş olurdu. Geç kalınmış olsa bile güzel bir uygulama. 

DOLANDIRICILAR ÇOĞALMIŞTI
Burhan YILMAZ :İnternetten asla alışveriş yapmam. Ortalık dolandırıcı kaynıyor. Biz normal hayatta bile birbirimize güvenemez olmuşken internetten alışveriş yapmak saçma olur. Devlet güvenilirlik garantisi versin, biz önce bir bakalım sonrasında belki alışveriş yaparım ama yine de emin değilim. Çünkü üçkağıtçıların yapmadığı bir şey kalmıyor. Ne yapacakları belli olmaz. Güvenmek zor oluyor. 

HERKES HER ŞEYİ YAPAR 
Hasan GÜNGÖR: İnternetten asla alışveriş yapmam. Onlara ne inancım ne de güvenim yok. Benim gözümde devletin sitelere güvenmesi bir şeyi değiştirmez. Çünkü herkes her şeyi yapabilecek kapasitede. Logonun olup olmaması hiç bir şeyi değiştirmez. Ben internetten bir şey almam
 
İÇİM RAHAT OLUR 

Sevim İNCİ: Bazen internetten alışveriş yaptığım oluyor. Fakat her siteden bir şey sipariş vermem. Güvendiğim bir kaç site var. Oradan alışverişimi yapıyorum. Fakat devlet güvenilirliği olursa eğer sitelerden alışveriş yaparken içim daha çok rahat olur. 

TAVSİYE ETMİYORUM 
Nazım BODUR: İnternete hiç bir zaman güvenmedim. O yüzden ben alışveriş yapmıyorum.  Devletin işin içinde olması bir şeyi değiştirmez. Artık kime güveneceğimizi şaşırdık. Ne olduğu belirsiz şeyler oluyor. Başıma gelen bir olayda borcumun olduğu söyledi. Araştırdım ve doğrusunu buldum. İnanan bir insan olsaydım dolandırılacaktım. O yüzden ben kimseye güvenmiyorum ve tavsiye etmiyorum. 

HER SİTEYİ GÜVENİLİR BULMUYORUM 
Olcay YÜCEL: Tüm siteleri güvenilir bulduğum söylenemez. Bildiğim bazı sitelerden alışveriş yapıyorum. Fakat bundan sonra devlet onaylı, güvenilir olup olmadığı anlaşılırsa içimiz daha rahat eder. 

ÇOKTAN DÜŞÜNÜLMELİYDİ 
Mehmet ONURLU: İnternetten alışveriş yapmıyorum. Çünkü internet sitelerine hayatta güvenmiyorum. Televizyonlarda görüyoruz. İstenilen yerine, farklı şeyler gönderiyorlar. İnsanları aptal yerine koyuyorlar. O yüzden ben böyle şeylere güvenmiyorum. Devlet, bu konuda geç kaldı. Zamanımız teknoloji zamanı. O yüzden çoktan düşünülmeliydi. 

GÜVENİLİR OLURSA EĞER YAPARIM 
Gülay KÖSE: Normalde yurtdışında yaşıyorum ve orada güvenilir site onayları zaten olduğu için, içim rahat bir şekilde alışverişimi yapabiliyorum. Fakat Türkiye'de sitelerden alışveriş yapmıyorum. Çünkü burada henüz öyle bir uygulama yok. Eğer olursa, güvenli bir şekilde buradan da yapabilirim.

İNSAN İNSANA GÜVENMİYOR 
Yasemin GÜRBÜZ: İnternetten alışveriş yapıyorum. Her siteden olmasa da güvenilir olan sitelerden siparişler verdiğim olabiliyor. Devletin bu uygulaması çok güzel olur. Sonuçta insan insana güvenemezken, internete hiç güvenemiyorum. İçimiz bir rahat eder. 

DEVLETİMİZ ÇALIŞIYOR 
Ahmet Can ALTUN: İnterneti güvenilir bulmuyorum. O yüzden sık bir şekilde alışveriş yapmam ama bazen benimde yaptığım oluyor. Fakat son zamanlarda kimsenin kimseye güveni kalmadı. Dolandırıcılar her yolu deniyor. Devletimiz, çalışan bir devlet. Sayesinde sitelerin güvenilirliğini anlayabileceğiz. O yüzden bu uygulaması çok isabetli olacak. 

Haber: Hande ONAT -  Mustafa TOGUR