Yapılan yeni açıklamayla beraber işten çıkarılan kişilere sağlanan işsizlik maaşı ödemesiyle alakalı 10 yeni değişiklik yapılmaya hazırlandığı bilgisi verildi. İşten çıkan ve işsiz kalan, kısa bir süre içinde iş bulamayan vatandaşlara verilen bu hakka getirilen yeni düzenlemelerle beraber işsizlik maaşı almak kolaylaşacak.

İŞSİZLİK MAAŞI DÜZENLEMELERİ NELER?

Asgari ücrete yapılan %30’luk artışın ardından işsizlik maaşına da artış geliyor. Öte yandan işsizlik maaşı alma koşullarının da esnetildiği yeni düzenlemelerle beraber artık kendi isteğiyle işten ayrılan kişiler de işsizlik maaşı alabilecek. İşte yeni işsizlik maaşı düzenlemeleri:

- Mevcut sistemde işten çıkarılan kişiler işsizlik maaşı alabilirken, yeni gelecek düzenlemeyle beraber kendi isteğiyle işten çıkanlar da işsizlik maaşı için başvuru yapabilecek.

- 120 gün olan sigorta ödeme koşulu esnetilerek 100 güne düşürülecek.

- İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için sürekli çalışma şartı kaldırılarak 30 güne düşürülecek.

- Mevcut sistemde işsizlik maaşı sadece 10 ay süreyle alınabiliyor. Yapılan yeni düzenlemeyle bu süre 15 aya kadar çıkarılacak.

- İşsizlik maaşının sürekli geçim kaynağına dönüştürülmemesi için hükümet tarafından bazı önlemler alınacak.

- Gençler için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ayrıcalık sağlanacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapmaları gerekmektedir. İşsizlik sigortası başvurusu yapan kişiler için yeni iş arayan kaydı yapılmaktadır. Böylece işsizlik maaşı alan kişinin yeni bir işe yerleştirilmesi ve mesleki danışmanlık alması sağlanmaktadır.