Kütahya’nın Simav ilçesinde yaşayan basın emekçisi Kamil Muştu, (93) 3 kez hapis cezası aldığı ancak hapishanede yatmadığı meslekteki 29 yıllık anılarıyla hatıralarını kitaplaştırıyor.
Simav’ın ilk gazetecisi olmasının yanında ilk matbaayı kuran ve ilçede “Simav’ın Sesi” adı altında ilk gazete çıkaran kişi olarak bilinen basın duayeni 3 çocuk ve 6 torun sahibi 93 yaşındaki Kamil Muştu, meslekte geçirdiği 29 yılın yanı sıra anılarını ve hatıralarını bir kitap haline getirmek için başlattığı çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.
350 sayfadan oluşacak anılarının 200.ncü sayfasını da tamamladığına vurgu yapan Muştu, amacının Simav’da geçmişte olup bitenleri tüm çıplaklığıyla gelecek nesillere taşımak olduğunu söyledi.
Muştu, “Zira içerisinde ders alınacak pek çok hatıram ve ilçenin gelişmesine katkı sağlayan projelerim var. Onların ziyan olmasını istemiyorum” dedi.
Simav için 29 yıl haber peşinde koşarken şahit olduğu pek çok önemli olayı kaleme aldığı kitabının adını henüz koymadığını da vurgu yapan Muştu, “Okurlarım bir gazetecinin gözünden yakın tarihe tanılık yapacağı kitabımda birçok önemli olayın bilinmeyen yönleri de öğrenme imkanına kavuşacaklar” diye konuştu.
Simav’a en çok hizmet eden Belediye Başkanlarının arasında Arif Sümer’i ilk sıralara yerleştiren Simav’ın duayeni Muştu, Simav’a ilk hükümet konağı kazandıran belediye başkanı Sadık Ülkem ikinci sırayı aldığını söyledi.
Simav’a hizmet edenlerin başında kaymakamlar arasında rahmetli Ali Kayacan’ı ilk sıralara yerleştiren Muştu, “Simav’da Esnaf Kefalet Kooperatifinin ilk kurucuları arasındayım. Bunun yanında Simav Spor’u kurdum. Simav’da ilk kırtasiye dükkanını ben açtım” şeklinde konuştu.
Bu gün için Simav’ın en işlek caddeleri arasında ilk sırada yer alan Ağdacılar Caddesinin açılmasında emeği geçtiğine vurgu yapan Muştu, “Simav’a Sanat Okulu yapılmasında emeğim çoktur. Halk Pazarının açılmasında da gayretlerim oldu. Simav’da şu anda faal olan Kütüphanenin açılmasında emeğim geçti. Gazetecilikten emekli olamadım. Ancak 1980 yılında kırtasiyecilikten dolayı Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)’dan emekli oldum. Çok sevdiğim Simav’da günümü geçirmeye çalışıyorum. Eskiden gazetecilik geçerli meslekti. Gazetecinin sözü dinlenir, önü kesilmezdi. Şimdi öyle değil” şeklinde konuştu.(MY-EFE)