Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Yenişehir Belediyesi'nin bilboardlara astığı ve kentte tepki çeken afişler 72 sivil toplum örgütü tarafından cuma namazı ardından protesto edildi.
Diyarbakır'ın DBP'li merkez Yenişehir Belediyesi Kadın Politikaları Müdürlüğü 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası çalışmaları kapsamında, çocuğa yönelik cinsel istismara dikkat çekmek ve önlemek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında
'Çocuk gelin yoktur, tecavüzcü erkek vardır' yazılı afiş kentin bir çok noktasındaki billbordlara asıldı. Asılan afişerden birinin dünya çapında protestolara neden olan Hz. Muhammed'e hakaret karikatürü olarak bilinen karikatür olduğu iddia edildi. Sosyal medyada büyük tepki gösteirilmesi üzerine Yenişehir Belediyesi Kadın Politikalar Müdürlüğü afişleri kaldırarak, vatandaşlardan özür diledi, ardından sorumlu bir kişi görevden alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da afişlerle ilgili, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Diyarbakır'da 72 sivil toplum örgütü bugün Ulu Cami'de kılınan cuma namazının ardından afişlerin asılmasını protesto etti.
Sivil toplum örgütleri adına konuşan Mustazaflar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Cemil Cahit Ünsal, belediyenin bilboardlara astığı karikatürün, Fransa'daki Charlie Hebdo Dergisi'nin yayınladığı karikatüre benzerliğinin olduğunu söyledi. Ünsal, "DBP'li Yenişehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde belki de telafi olmayacak çok büyük bir provokasyona imza atmıştır. Hatırlanacağı üzere, 2006 yılında Danimarka'da bir gazete tarafından Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatür yayınlanmış, bu İslam ümmetinde büyük bir infiale sebep olmuş ve bu alçaklığa en büyük tepki de Müslüman Kürt halkı tarafından Diyarbakır'da gösterilmişti. Her ne kadar Yenişehir Belediyesi'nce yapılan açıklamada, 'Billboardlarda asılan karikatürün Charlie Hebdo'da çıkan karikatür olduğunu bilmiyorduk' bahanesi ileri sürüldü ise de çocuk gelinler konusu işlenirken sakallı, sarıklı İslami görünümlü bir figürün, küçük yaştaki bir kıza tecavüz eden biri olarak kullanılmış olmasının kendisi bile tek başına İslami değerleri ve Müslümanları hedef haline getiren bir algının oluşturulmasına yol açtığı için ayrıca büyük bir alçaklıktır. Akıldan, izandan, vicdandan, merhametten yoksun olan bu zihniyet; nasıl bir tehlikeyi kapısına davet ettiğinin farkında değildir" dedi.
"ÇOK BÜYÜK BİR PROVOKASYON OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ"
Karikatürü, bir provokasyon olarak gördüklerini aktaran Ünsal, "Sözüm ona çocuk istismarına dikkat çekmek için İslam'ın kutsallarına saldıran malum zihniyet, özellikle son aylarda sebep oldukları çocuk katliamlarını unutarak veya görmezden gelerek böyle zelil bir fiili gerçekleştirmesi kelimenin tam anlamıyla aymazlık ve şirretliktir. Gerçekleşen alçak saldırının müsebbiplerini, sorumlularını kamuoyu önünde derhal hesap vermeye davet ediyoruz. Verilen görevi icra eden üç-beş personelin görevine son vermek değil, karikatürlerin yayınlamasını onaylayan yetki sahiplerini istifaya ve söz konusu partiyle belediye yetkililerini kamuoyu önünde özür beyan etmeye çağırıyoruz. Kutsallarımıza yönelik gerçekleşen bu hakareti çok büyük bir provokasyon olarak değerlendiriyoruz. Sorumlularla ilgili ciddi adımların ivedilikle atılmasını bekliyoruz. İslam'ın değerlerinin hakir görülmesi, hicvedilmesi, hele hele onun peygamberine hakarete yeltenilmesini sıradan, alelade bir saldırı olarak görmediğimizi özellikle belirtiyoruz. İslam gençliğinin sabrının test edilmemesi gerektiğine, sabır taşlarına dokunulmaması hususunda uyarıda bulunuyoruz."
Açıklamanın ardından grup, sessizce dağıldı.

FOTOĞRAFLI