Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye ve İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kenti Kazı ve Restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye meclisinde yapılan Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmaları tanıtımına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Konukoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Karkamış Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti, arkeologlar ve davetliler katıldı.
Karkamış Antik Kenti Kazı ve Restorasyon Projesi’nin büyük bir proje olacağını söyleyen Doç. Dr. Nicolo Marchetti, her şeyin tamamlandığını, sadece alanın sınıra çok yakın olmasından dolayı çalışmaları daha rahat yapabilmek için fiziki güvenlik sistemini güçlendirmek gerektiğini söyledi. Doç Dr. Marchetti, “Karkamış’ta her şey var. Sadece antik tarih değil antik çağdan, çağdaş tarihe kadar her şey var. Karkamış Belediyesinden çok destek geldi. Karkamış arkeolojik olarak, bize inanılmaz güzel sonuçlar verdi” ifadelerini kullandı.
Dünya medeniyet tarihi ve dünya uygarlık tarihinin Anadolu’suz yazılmayacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Göçlerin, savaşların, kurtuluşların ve kahramanlıkların şehri Gazi Şehri baktığınız zaman, bütün çağlarda bütün medeniyetlerin en önemli dönemini yaşamış ve en zengin dönemini bu topraklarda yaşamış. Dolaysıyla bastığımız toprakların altında büyük bir medeniyet var. Büyük bir kültürel miras var, bu kültürel mirasın kıymetini bilmek ve bütün dünyanın dünya tarihini aydınlatacak şekilde birlikte hareket etmek, bizim en büyük görevlerimizden bir tanesidir. Bu kültürel mirasımızı, ayağa kaldırmak hak ettiği yere getirmek bizim için en büyük hedeflerden bir tanesi, bu konuda biliyorsunuz bir önemli çalışmayı da beraber götürüyoruz. Arkeoloji Enstitüsü Gaziantep’te kurulacak, buda çok önemli gelişmelerden bir tanesi Anadolu’nun bütün hazineleri Gaziantep’te kurulacak bir enstitüyle bütün dünyaya tanıtılacak bu gösterdiğimiz hedefe ulaşmak için biz biliyorsunuz Türkiye İtalya arasında Gaziantep Üniversitesi, Polonya Üniversitesi arasında çok önemli bir anlaşma yaptık. Bu anlaşma yapıldığı an itibariyle sevgili Nicolo şehrimize geldi ve büyük bir gayret gösterdi. Hem kendisine hem Hasan hocamıza bu verdikleri gayretten destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Fahri hemşehri olarak Sayın Nicolo’yu ilan ettik” dedi.
Tanıtım sonrası, Şahin tarafından Doç Dr. Marchetti’ye fahri hemşehrilik belgesi takdim edildi.