BURSA Hayvanat Bahçesi’nde göçmen kuşlara gösterilen yakın ilgi, mevsimlerin değişmesiyle yaşanan hayvan göçlerinin önüne geçti. Hayvanat bahçesini mesken tutan leylekler, bu yıl türdeşleri gibi göçe katılmadı.
Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne (EAZA) tam üye olan, 206 bin 600 metrekarelik alan üzerine kurulu Bursa Hayvanat Bahçesi, barınaklarının yanı sıra 11 gölet, 2 bin ağaç, 50 bin çalı ve 150 bin yer örtüsü bitkisi ile hayvanlar için doğal yaşam alanı, ziyaretçilere de nefes alabilecekleri ortam sunuyor. Bahçede toplam 111 tür ve bin 100 hayvan barınıyor.
Hayvanat bahçesinde bugünlerde en çok ilgiyi türdeşleri gibi göçe katılmayan leylekler çekiyor. Türkiye’de leylek popülasyonunun en çok görüldüğü ve 'leylek köyü' olarak adlandırılan Uluabat Gölü kıyısındaki Eskikaraağaç köyündeki kuşlar sıcak ülkelere göç ederken, hayvanat bahçesindeki leylekler ise ekim güneşinin keyfini çıkarıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tedavi sürecinden sonra Bursa Hayvanat Bahçesi’nden ayrılmayan göçmen kuş türlerini inceledi. Kurum Müdürü Nermin Sığırcı’dan kuşların rehabilitasyonu hakkında bilgiler alan Başkan Altepe, Bursa Hayvanat Bahçesi’nde uygulanan yöntemlerin Türkiye’ye örnek olduğunu ifade etti.
KUŞLARIN TEDAVİLERİ DE YAPILIYOR
Hayvanat bahçesinin ilave yatırımlarla her geçen gün gelişip güzelleştiğini, kapasite arttıkça hayvan sayısında da artış yaşandığını vurgulayan Başkan Altepe, onlardan birinin de göçmen kuşlar olduğunu belirtti. Çeşitli nedenlerle yaralanıp Bursa’ya getirilen kuşların burada tedavisinin yapıldığını, başta leylekler olmak üzere doğan, şahin, atmaca, baykuş ve kuğu gibi kuş türlerinin yapılan müdahalelerle sağlıklarına kavuştuğunu söyledi. Başkan Altepe, "Burada tedavi sürecinden geçirilen kuşlarımız pek de dönmek istemiyorlar. Hem yaz hem de kış ortamında onlara yakın ilginin olması, göç etmelerinin önüne geçiyor. Bölgedeki leylekler gittiği halde bizim leyleklerimiz duruyor. Kışı da burada geçiriyorlar" dedi.

FOTOĞRAFLI