Kırklareli’nde 1980 yılında askerlik yapan 70 tertip ve komutanları, Adana’da 35 yıl sonra buluşup eski günleri andı.
Kırklareli’nde 1980 yılında istihkam bölüğünde askerlik yapan Onbaşı Sami Uyduran, askerlik yaptığı arkadaşlarıyla hiçbir zaman irtibatı kesmedi.
Uyduran, 1980 yılında 12 Eylül askeri darbesinden sonra vatani görevini yapmak için o dönem Adana’nın ilçesi olan Osmaniye’den Kırklareli’ne gitti. Burada istihkam bölüğüne giren Uyduran, sadece kendi tertipleriyle değil alt devreleriyle de güzel ilişkiler kurdu. Askerde hatıra defteri tutup bütün arkadaşlarına imzalattı. Uyduran’ın ve tertipleri arasındaki ilişki vatani görevini bitirdikten sonra da devam etti. 1980’li yıllarda o dönem teknolojisiyle Uyduran mektup ile arkadaşlarıyla görüşmeye devam etti. O dönem Kırklareli’de askerlik yapan bütün askerler birbiriyle mektup yoluyla görüştü. 2000’li yıllara gelindiğinde önce telefon teknolojisinin gelişmesiyle görüşmeler daha da sıklaştı. Sonra internet teknolojisinin gelişmesi sosyal medyanın iyice büyümesiyle birlikte tertipler birbiriyle daha sıkı görüşmeye başladı. Bu arada sosyal medyanın gücüyle görüşülmeyen arkadaşlara da ulaşan tertipler 35 yıl sonra Adana’da bir araya gelmeye karar verdi. Tertipler o dönem yüzbaşı olan komutanları emekli albay Hüseyin Tomruk’a da ulaşıp ona da buluşma düzenleyecekleri bilgisini verdi. Bunun üzerine İstanbul, Kayseri, Adana, Osmaniye, Edirne, Van, Diyarbakır, Trabzon, Erzurum, Bitlis ve daha Türkiye’nin dört bir yanından tertipler bugün Adana’ya geldi. En son 35 yıl önce gördüğü arkadaşını karşısında gören tertipler önce şaşırıp sonra birbirine sarılarak askerlik günlerini anlatıp hasret giderdi. 35 yıl önce tutulan anı defterleri tozlu raflardan çıkarılıp buluşma yerine getirilerek o günler tekrar anıldı.
"BİRBİRİMİZİ ÇOK SEVİYORUZ O NEDENLE BULUŞMAK İSTEDİK"
Buluşmayı organize eden onbaşı Sami Uyduran, bundan 35 yıl önce askerlik görevini yapan arkadaşlar olduklarını belirterek, "Askerlik biteli 35 yıl oldu biz bir araya geldik. Askerliğimiz boyunca çok güzel günlerimiz oldu. Bugünleri ileride yad ederiz diye hatıra defteri tuttuk, herkesin hatıra defteri var. Orada söz verdik birbirimizi hiç kırmadık incitmedik şimdi o sözleri yerine getiriyoruz" dedi.
Türkiye’nin her vilayetinden arkadaşları olduğunu anlatan Uyduran, şöyle konuştu: "Kırklareli, istihdam Taburu 1, 2 ve 3’ncü bölüklerden arkadaşlarımız var. 1980, 1981 ve 1982 yıllarından arkadaşız. Askerliği bitirdikten sonra arkadaşlığımız kopmadı, o zaman telefon yoktu mektupla iletişim kuruyorduk, daha sonra teknolojiyi telefonu kullanarak birbirimize ulaştık. Ben bu işe gönül verdim çok gayret ettim. Türkiye’nin her yerinden gelen var. Bu bir gönül işi içimde filizlenen bir aşktı bir arkadaş hasretiydi zaman içinde gerçekleştirdim çok mutluyum. Gelen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Aramızda olmayan vefat eden arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum."
O dönem bölük komutanı olarak yüzbaşı rütbesinde olan emekli Albay Hüseyin Tomruk ise, "Askerlerimin birbirlerini 35 yıl sonra unutmamaları çok güzel bir duygu. Yaşadığımız güzel günleri ve birbirlerini unutmamaları hatırlamaları sanıyorum Türkiye’de böyle bir organizasyon yok. Üstelik çok uzaklardan Türkiye’nin dört bir yanından gelip de buluşmaları beni çok mutlu etti. Çok güzel anılarımız var onlar çok iyi askerlerdi ben hepsiyle gurur duyuyorum. Böyle bağlılıkları çok güzel" diye konuştu.
Tertiplerden Celal Karaoğlan ise, "Diyarbakır’dan geliyorum böyle bir mutluluğu 35 yıl sonra arkadaşları bir arada görünce çok mutlu oldum. Herkese saygı duyuyorum buraya çağırdılar, gerçekten çok duygulandım" dedi.