Ankara Büyükşehir Belediyesi, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği, Tataristan Kültür Bakanlığı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Keçiören Belediyesi’nin katkılarıyla ATO Congresium’da yapılan "Tataristan Sanat Gecesi" büyük ilgi gördü.
Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile çok sayıda Ankaralı sanatseverin katıldığı gecede Tataristan’ın en tanınmış sanatçıları geleneksel ve klasik müzikler, halk dansları ve modern danslarla sahne aldılar. Program öncesi UETD Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Fransa Gençlik Kolları’nın plaket takdim ettiği Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak programda bir konuşma yaptı. Başkan Ak, "Tataristan Sanat Gecesi’nde bugün birbirinden değerli uluslararası sanatçılarımızı hep beraber izleyeceğiz. Keçiören Belediyesi olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyoruz. Her yıl TÜRKSOY’un katkılarıyla düzenlemekte olduğumuz nevruz kutlamalarımıza Tataristan’dan da heyetler geliyor, onları misafir edip kültürlerini yakından tanımak bizleri kıvançlandırıyor" diye konuştu.
Tataristan’ın başkenti Kazan’ın 2014 yılında Türk Dünyası başşehri olduğunu da hatırlatan Ak, "İki ülke arasındaki ilişkilere yerel yönetimler olarak belediyelerin de katkı sağlayabileceğini bu programda göstermiş olduk" dedi.
“BENİM DE BABA TARAFIM TATAR"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, “Benim de baba tarafımın Tatar olduğunu biliyorum. Ankara’da bir Tatar Belediye Başkanı’nın misafirisiniz” dedi. Başkan Gökçek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’mize, Ankara’mıza hoş geldiniz. Benim ağzımdan belki de ilk defa duyacaksın. Benim de baba tarafımın Tatar olduğunu biliyorum. Dedelerim padişahın postacılığını yaparlarmış. Bu yüzden değerli Tatar Cumhurbaşkanımız ve sevgili misafirler, Ankara’da bir Tatar Belediye Başkanı’nın misafirisiniz. Kardeş şehir Kazan ile üç yıl sürecek işbirliği protokolü imzaladık. İnşallah daha çok bir araya geleceğiz. İki ülkenin birbirinden öğrenecek çok şeyi var.”
Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov da, iki ülke arasında kurulan dostluğa ve işbirliğine değinerek, seyircilerin güzel bir gece yaşamasını temenni etti.
TATAR DANS VE MÜZİKLERİNE SANATSEVERLERDEN TAM NOT
Tataristan Sanat Gecesi’nde sahne almak üzere Başkent’e gelen sanatçı grupları, gösterdikleri performansla seyirciye büyülü bir gece yaşattı. Dünyanın dört bir yanında verdikleri konserlerle dinleyenleri kendilerine hayran bırakan Şef Aleksandr Sladkovski yönetimindeki Tataristan Devlet Senfoni Orkestrası, Tataristan ile ilgili fotoğraf slaytları eşliğinde muhteşem bir konser gerçekleştirdi. Birbirinden renkli kıyafetleriyle Tataristan Devlet Folklor Müzik Topluluğu ile ünü Tataristan sınırlarını aşmış olan Kazan Dans Topluluğu ise renkli ve hareketli Tatar ve Rus dans gösterileri ile seyircileri kendilerine hayran bıraktı. Dünya çapında bir sanatçı olan ve genç yetenekler arasında gösterilen balet Koya Okava’nın orkestra eşliğindeki sergilediği bale gösterisi de ilgi ile seyredildi.
Rusya Federasyonu’nda gerçekleştirilen Genç Sesler Yarışması birincisi 14 yaşındaki Saida Muhamedzenova sesi ile alkışları üzerine çekerken, sahnede yerini alan akordeon virtüözü Almaz Ahmedzanov ise müziğiyle geceye renk kattı.
Genç yeteneklerin yanı sıra bu özel gecede Tataristan’ın tanınmış opera sanatçıları, Tatar halk müziğinin güçlü sesleri, geçen yıl Kazan’da gerçekleştirilen Türkvizyon Şarkı Yarışması ikincisi Aydar Süleymanov da sahne aldı. Gecenin sonunda sahne alan sanatçılar hep bir ağızdan ünlü ‘Hey Ana Dilim’ şarkısını seslendirdiler.
Karşılıklı hediyeler verilmesinin ardından gece sona erdi. Sanat Gecesi öncesi açılan "Tataristan Fotoğraf ve El Sanatları Sergisi”ni ise Başkentliler hafta boyunca gezebilecek.