ARTVİN (AA) - Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit kestane dal kanseri ile biyolojik mücadele çalışmalarını yerinde inceledi. 

Orman zararlıları ile mücadele çalışmalarını uzun zamandır sürdürün Biyolog Yaşar Aksu ve ekibi ormanlarda kanserli yaralara hypovirulent virüsü verilmesi işlemine tekrar başladı. 

Ecevit, uzun yıllardır Doğu Karadeniz kestane ormanlarında etkisini sürdürerek, kestane ağaçlarının ölümüne ve dolayısıyla verim düşüklüğüne neden olan kestane kanseri ile biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürmek için Artvin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde, 2014 yılında bir laboratuvar kurulduğunu anımsattı.

Kestane sahalarının sınır ülke  Gürcistan kestane ormanlarına bitişik olduğunu belirten Ecevit, "Ormanlarımız için tehlikeli sayılabilecek değişik tipteki aktif virulent sporlarının ve çok değişik uyum gruplarının sınırdan geçerek, Artvin kestane ormanlarını etki altına alması doğal olayların bir sonucu olarak kabul etmek gerekir. . Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Biyolojik Mücadele laboratuvarında kurulan kestane kanseri ile biyolojik mücadele laboratuvarındaki çalışmaları ve Artvin ile Acaristan Özerk Cumhuriyeti Batum ilinin kestane ormanlarında, kestane kanserinin yaptığı tahribatı yerinde incelmelerde bulunduk" dedi.

Kestane kanserinin mücadelesi için en etkili yöntemin biyolojik mücadele olduğunu vurgulayan Ecevit, "2015 yılında yapılan çalışmalar sonucunda, laboratuvar ortamında tespit edilen vejetatif uyumlu hypovirulent virüsü laboratuvar ortamında çoğaltılarak 3 Temmuz 2015 tarihinde biyolojik mücadeleye başlandı. 4 gün içinde 187 ağaca 1796 delik açılarak Hypovirulent virüsü verilerek, açılan delikler bant ile kapatılmıştır. Çalışmalarımız kestanede vejetasyon bitene kadar devam edilecektir. Amacımız sahalardaki Hypovirulent oranını yüzde 50’nin üstüne çıkartarak" ifadesinde bulundu.