Sadi Kaymaz / Pekin, 13 Ağustos () - Çin Merkez Bankası (PBOC) Başkan Yardımcısı Yi Gang, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) çağrılarının ardından, "sabit ve katı kur rejimi"nin bırakılacağı sinyali verdi.

POBC, Salı günü başladığı ve özellikle emtia ve döviz piyasalarında büyük belirsizliğe yol açan devalüasyon adımlarıyla ilgili olarak bu sabah olağanüstü bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Yardımcısı Yi, döviz kurunun belirlenmesinde uygulamaya konulan yeni rejimi, yuanın "uluslararasılaşması" yönünde atılan bir adım olarak görmek gerektiğini kaydetti.

Forex piyasasını nitelikli yabancı kurumsal yatırımcılara açacaklarını belirten Yi, döviz kurunun belirlenmesinde istikrar ve denge gözeteceklerini vurguladı.

"Katı kur rejimi sürdürülebilir değil"

Çin finans dünyasının en etkili isimlerinden biri olan ve POBC'nin günlük yönetimini üstlenen Yi Gang, "Sabit ve katı kur rejimi sürdürülebilir değildir ve Çin'in ekonomik kalkınmasına uymuyor" diyerek, piyasa güçlerine daha fazla alan bırakacaklarını, yuanın yüzde 10 devalüe edileceği yönündeki söylentilerin tümüyle dayanaksız olduğunu vurguladı.

Geçen hafta açıkladığı raporla yuanın rezerv para birimleri arasına alınmasında bir takım zorluklar bulunduğunu belirten IMF, özellikle döviz kurundaki suni sabitlemeye ve bunun soncunda ortaya çıkan dengesizliklere işaret etmişti.

IMF, Çin'in devalüasyon adımından sonra yaptığı açıklamada ise, döviz kurunda serbestleşmenin iki-üç yıl içinde gerçekleşmesini beklediğine işaret etmişti.

Çin'in devasa devlet bürokrasisi içinde reformcu kanadın en güçlü kalesi olan PBOC'un döviz kurunun serbestleşmesinden yana olduğu uzun süredir biliniyor.

Yuan bugün de değer yitirdi

Öte yandan, PBOC, bugünkü piyasa açılışında referans kurunu 6.4010 olarak belirledi.

Gün içindeki piyasa işlemlerinde en fazla yüzde 2.0 sapmaya izin veren orta nokta niteliği taşıyan referans kurunu dün 6.3302 olarak tespit eden PBOC, dünkü açılışa göre para birimi yuanı yüzde 1.1 daha düşürmüş oldu.

Yuan, açık piyasa işlemleri başladıktan sonra yüzde 0.9 daha değer yitirerek 6.4470 seviyesine kadar yükseldi.

Yatırımcıların ihtiyatlı tutum aldığı Shanghai borsasında ise, gösterge endeks yüzde 0.33 aşağıda açılırken, sonraki yarım saat içinde artıya geçti yüzde 1.02 kadar değerlendi. Endeks, daha sonra gelen satışlarda sabah seansını yüzde 0.62 kayıpla kapadı.