Anadolu Ajansı'nın (AA) parti kaynaklarına dayandırdığı habere göre yeni isim, partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun (MKYK) yapacağı toplanın ardından duyurulacak. AKP Genel Merkezi'nin yeni genel başkanın belirlenmesi için yapılan temayül yoklamalarını paylaşmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da randevu talep ettiği bildirildi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ise gazetecilere açıklamasında böyle bir randevu talebi almadıklarını belirtti.

Ahmet Davutoğlu, 5 Mayıs'taki açıklamasında partinin 22 Mayıs'ta olağanüstü kongrenin toplanacağını ve kongrede kendisinin aday olmayacağını söylemişti. Davutoğlu, "Kimseye sitem, öfke, kırgınlık taşımıyorum. Hakkımı helal ediyorum" diyerek "Genel başkan değişimi daha doğru, kongrede aday olmayı düşünmüyorum" açıklaması yaptı. Davutoğlu'nun açıklaması öncesi, AKP MKYK'da, il ve ilçe başkanlarını atama yetkisini genel başkandan alınarak tekrar MKYK'ya verildi.

Bu karar için, Davutoğlu'nun parti içindeki etkisini azaltmaya yönelik bir adım olduğuna dair yorumlar yapıldı. Bu yorumları yapanlar bu kararın Erdoğan'ın isteğiyle alındığını iddia etti.