Suriye’de iç savaşın yoğun olarak geçtiği Halep’te yaşayan çoğunluğu Hıristiyan yaklaşık 240 kişi, Belçika hükümeti tarafından kurtarılarak ülkeye getirildi.
Belçika hükümeti sözcüsü yaptığı açıklamada, insan haklarının sürekli istismar edildiği ve insanların evlerinden kaçmak zorunda olduğu Suriye’deki kurtarma operasyonunu sivil toplum kuruluşlarından yardım alarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Aralarında Ezidi ve Hıristiyanların da bulunduğu mültecileri kurtarma operasyonu büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilirken, operasyonun 2 aydan fazla sürdüğü bildirildi.
Belçika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de mültecilerin Halep’ten çıkarılarak Lübnan sınırına kadar getirilmelerinin birlikte çalıştıkları sivil toplum kuruluşları sayesinde sağlandığını belirtti. Mültecileri Lübnan sınırında Belçika’nın Beyrut Büyükelçiliğinden yetkililer karşılarken mültecilerden bazılarının Belçika’da hali hazırda bağlantısı ve tanıdığı olduğu da bildirildi. Mülteciler sağ salim Belçika’ya ulaştı.
Suriyeli mültecilere Birleşmiş Milletler vasıtasıyla siyasi sığınma hakkı veren tek Avrupa ülkesi olan Belçika ayrıca Suriye’deki Hıristiyanlar ve diğer dini azınlıklara yardım etme konusunda baskı gören birkaç Avrupa ülkesinden biri konumunda bulunuyor.
Suriye ordusu, muhalifler ve IŞİD arasında 3 yıldır devam yoğun çatışmalara sahne olan Halep, savaş öncesi 160 bin Hıristiyan nüfusuyla orta doğudaki en fazla Hıristiyan’ı barındıran şehir unvanına sahipti.