Engelliler sokaklarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel kurumlarda yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için sessiz protesto gerçekleştirdiler.
Malatya’da bazı kamu kurum ve kuruluşu ile özel kurumlarda engellilerin girişi için hazırlanan rampaların uygun eğimde olmadığını ifade eden engelliler, bu durumu protesto ettiler. ‘Susarak Haykırıyoruz’ sessiz eyleminin 2’ncisi yapan engelliler, yaşadıkları sorunların artık duyulmasını istiyorlar. Eylem sonrası açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şubesi’nin eski Başkanı Ali Haydar Koyun, engellilerin her alanda sıkıntıyla karşılaştığını belirterek, yaşadıkları sorunlara çözüm istediler.
Sadece Malatya’da değil, Türkiye genelinde engellilerin sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Koyun, “Bundan sonra da eylemlerimiz devam edecek. Her ay düzenli bir şekilde kamu kurum, kuruluş ve özel sektörde hizmet vermekte olan kamuya açık herhangi bir iş yerinin önünde eylem yapacağız. Amacımız kamu kurum, kuruluşlarını veya özel işletmeleri karalamak ve kötülemek değil, kamuoyunun dikkatini engelli sorunlarına çekmek. Bilindiği gibi biz insanlardan sadaka değil, yasaların bizlere vermiş olduğu hakların yerine getirilmesini istiyoruz. Malumunuz 2005 yılında çıkan 5378 sayılı Engelliler Kanunu vardı. Bu kanun kapsamında kamu kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere özel sektörde hizmet veren halka açık tüm iş yerleri, kapalı veya açık alanlar, engellilerin ulaşımına, erişimine uygun hale getirilmesiyle ilgili bir madde vardı. Bu madde kapsamında verilen süre 7 yıldı. 7 yıl yetmedi, çıkarılan ilave kanunlarla bu 10 yıla çıkarıldı. 7 Temmuz’da süre doluyor. 10 yıl boyunca bir arpa boyu yol alındığını söyleyemeyiz. Hala Malatya başta olmak üzere Türkiye genelinde engelliler hiçbir kamu kurum, kuruluşlarına ve özel kuruluşlara ulaşımda, erişimde sıkıntı yaşıyor” ifadelerine yer verdi.
Sorunları çözülene kadar sessiz eylemlerine devam edeceklerini kaydeden Ali Haydar Koyun, “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon üyesi olarak bir buçuk yıldır 170’e yakın kamu kurumunu denetledik. Bu kurumların çok azında düzenlemeler başladı ama halen yetkililer engellilere gereken değeri vermemekte direniyor. Onlar direndiği sürece biz de susarak haykırma eylemimize devam edeceğiz. Ta ki, bu toplumun bir parçası olduğumuzu onlara kabul ettirene kadar” şeklinde konuştu.