Gülhan DEMİRCİ / MERSİN, ()-MERSİN Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, kıyı kullanımı ve diğer çevre sorunlarından dolayı nesli tehlike altında olan caretta carettaları Hindistan'da dünya gençlerine anlatıp gençlerin bu duruma sahiplenmesini isteyecek.
Bangalore Üniversitesi'nde su kaynakları ve canlıları ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Hindistan'a giden Ergene, Toros Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve fotoğraf sanatçısı Mine Candar ile birlikte Kerala ormanlarındaki yaban hayatıyla ilgili incelemelerde bulundu, Hindistan'ın gizemli bölgelerini fotoğrafladı.
DENİZLERİN ÇİLELİ SAKİNLERİ
Bangalore Üniversitesi'nde önümüzdeki hafta deniz kaplumbağaları ile ilgili bir sunum yapacak olan Ergene şöyle konuştu:
"Soylarını devam ettirmek için var olma savaşı veren denizlerin çileli sakinlerini koruma konusunda daha bilinçli ve dikkatli hareket etmek gerekir. Deniz kaplumbağaları doğdukları kumsalları bir saatliğine yuva yapmak için kullanıyor. Kaplumbağaların geri kalan yaşamının tamamı denizlerde geçiyor. Denizler de uluslararası bir alan. Carettaların korunması ancak dünya gençlerinin sahiplenmesiyle mümkün olur. Kaplumbağaların denizlerde ve beslendikleri alanda korunması için bütün ülkelerin gençlerinin iş birliğine ihtiyacımız var. Herkesin yapabileceği basit ve kolay birtakım şeyler var. Doğaya daha hassas ve daha duyarlı olunması gerekiyor."
Deneyimleri ve gözlemlerine dayanarak edindiği bilgileri katılımcılarla paylaşacak olan Ergene, deniz kaplumbağaları ile ilgili bilinmeyenleri de aktarma imkanı elde edecek.
CARETTALARA ADANMIŞ BİR YAŞAM
Mezitli İlçesi Davultepe 100'üncü Yıl plajında bulunan Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne getirilen yaralı kaplumbağaların bakımı ve rehabilitasyonu için çalışan Ergene, caretta carettaların yuvalarının kafeslenmesi, markalanması ve yavruların yumurtadan çıktıktan sonra yırtıcı hayvanlara yem olmaması için çaba harcıyor. Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği(MESİAD) Yılın Çevreci ve Doğa Dostu Ödülü sahibi Ergene, Caretta carettaların yumurtalarını bırakmasından dolayı 'Kaplumbağa plajı' olarak da anılan 100'üncü Yıl Plajı'na yumurtlamaya gelen carettaların bakım ve korunmasına katkı sunuyor. Ergene, deniz kaplumbağaları ile ilgili bilimsel ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile de dikkatleri çekiyor.

FOTOĞRAFLI