Muş’ta Kızılay Kan Bağış Merkezi Ramazan ayı dolayısıyla kurduğu çadırda kök hücre bağış çalışmalarını da sürdürüyor. Üç aydır devam eden çalışmalar kapsamında yaklaşık 200 kişiden kök hücre alındığı belirtilirken, Antalya’da tedavi gören Hemofagositik lenfohistiositoz (HLH) hastası olan 10 aylık Azra Şanlı isimi bebeğe uygun kök hücre için sosyal medya da kampanya başlatıldı.
2014 yılından itibaren Türk Kızılayının başlattığı kök hücre çalışması kapsamında yaklaşık üç aydır Muş’ta da devam ediyor. Ramazan ayı dolayısıyla Atatürk Çocuk Parkı’nda stant kuran Kızılay Kan Bağış Merkezi, 3 ayda 200 kişinin kök hücre bağışçısı olduğunu açıkladı. Üç ayda yaklaşık 200 kişinin kök hücre bağışında bulunduğunu belirten Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, “Bu çalışmalar yaklaşık 3 aydır yapılıyor. Bu çalışmalar ışığında yaklaşık 200 vatandaşımız bu duyarlılığı göstermiştir, bu kampanya devam edecektir. Bu ve buna benzeri her türlü çalışmaya Kızılayımız gerek şube gerekse kan hizmetlerimiz gerekli katkıları sağlayacaklardır” dedi.
Antalya’da HLH hastası Azra Şanlı isimli bebek için Muş’ta kök hücre bağışı ile ilgili sosyal medyada kampanya başlatıldığını ve bu kampanyayı desteklediğini ifade eden Koç, “Bugün Azra bebeğin Antalya’da hasta olması bizim Muş’ta olmamız farklı insani duygularla herkesin bu projeye katkı sağlaması destek sağlaması gerekmektedir. Muş’ta da bu ilgiyi görüyoruz. Aracı kurumlarımız, arkadaşlarımız, hocalarımız bu projeyi destekliyorlar. Kök hücre bankacılığının daha da gelişmesi için vatandaşların daha fazla aktif destek ve katkılarını bekliyoruz” dedi.
“KIZILAY HEM KÖK HÜCRE HEMDE İLİK NAKLİ İHTİYACINI KARŞILIYOR”
2014 yılında Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokolle kan ihtiyacının yanı sıra kök hücre ve ilik nakli ihtiyacını da karşıladıklarını belirten Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kenan Şeker, “Kızılay ailesi olarak 2014 yılında Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokol dan sonra ülkemizin sadece kan ihtiyacını değil kemik iliği nakli bekleyenler için kemik iliği ihtiyacını da karşılıyoruz. İlk olarak 2014 yılının Ağustos ayında Kızılay olarak ülkemizin ihtiyacını karşılamaya başladık. Biz daha çok büyük merkezlerimizdeki kan merkezlerimizde bu ihtiyaçları karşıladık. 2015 yılından itibaren bütün Türkiye’deki Kızılay noktalarında ülkemizdeki kemik iliği ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Türkiye’de yaklaşık 450’si çocuk olmak üzere yaklaşık olarak 950 kişi kök hücre ihtiyacı var ve her geçen gün bu ihtiyaç artmakta. Biz Muş’ta 2015 yılının Mart ayı itibarı ile kök hücre faaliyetlerini başlattırdık. Şuana kadar üç ay içerisinde yaklaşık olarak 200 kök hücresi bağışçısı topladık. Biz bu rakamı yıl sonu itibarı ile yaklaşık 900 donör olacak şekilde yapmayı planlıyoruz” dedi.
“AZRA BEBEK İÇİN KÖK HÜCRE KAMPANYASI BAŞLATILDI”
Malatya’da ikamet eden arkadaşları Hakan-Burcu Şanlı çiftinin 10 aylık bebeği Azra Şanlı için Malatya’da başlatılan bağış kampanyasını Muş’ta da başlatan Muhammed Burak Güler’in, sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıya vatandaşlar ilgi göstermeye başladı. Kendisi de kök hücre bağışçısı olan Güler, “HLH hastaları için buraya kök hücre bağışçısı olmak için geldim. Eğer olur da bir donör olmak için uygun bir eşleşme olursa Malatya’dan bildiğimiz bir hastamız var Azra isminde 10 aylık. Çok az bir ömrü kaldığı söyleniyor. Azra ve Azra nezdinde gibi nice HLH hastalarına belki de deva olabilmek için buraya gelip ben ve arkadaşlarım kök hücre için kan vereceğim. Bir başka hastanın umudu biz iken bundan habersiz geziyor olabiliriz” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Antalya’da tedavi gören Azra bebek için Muş motosiklet sürücüleri adı altında toplanan motosikletçiler ise kan bağış çadırının önde motosikletlerin lambalarını yakarak kampanyaya destek amaçlı farkındalık oluşturdular.