Taylan YILDIRIM / İZMİR, () - İZMİR Orman Bölge Müdürlüğü'nün Manisa'yı da kapsayan sorumluluk alanında, her yıl çeşitli nedenlerle çıkan orman yangınları bu yıl azaldı.  Geçen yıl 805 yangında toplam 1166 hektarlık orman ve otluk alanın yandığı İzmir ve Manisa'da, bu yılın aynı döneminde çıkan 779 yangında, toplam 436 hektar alan zarar gördü.
Geçmiş yıllarda yaz aylarında çok sayıda yangın çıktı ve bunları söndürmek için büyük çabalar harcandı. Onlarca yılda büyüyüp yetişen ağaçların oluşturduğu yemyeşil orman alanları, küçük bir kıvılcımla başlayan yangın sonrasında küle döndü. Yeşil örtünün yerini yanıp yok olmuş, siyaha bürünmüş orman alanları aldı. Bu sene ise İzmir ve Manisa illerini içerisinde alan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında, gerek alınan sıkı önlemler, gerekse de doğa ve hava şartlarından dolayı yeşilin korunduğu bir yıl geçirildi.
KADRO GENÇLEŞTİRİLDİ
Orman yangınları başlamadan, yaz dönemi öncesinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, yangın söndürme ekiplerinde görev yapıp da emekli olanların yerine yeni personeli kadroya dahil etti. Bunun yanı sıra yine mevsimlik işçiler de, özellikle gençler arasından seçildi. Mevsimlik işçilerle birlikte söndürme ekiplerinin sayısı da bin 200'lere çıktı. Bunun yanı sıra 80 arazözle yerden yangına müdahale eden ekiplere, havadan da 5 helikopter ve bir amfibi yangın söndürme uçağı destek verdi. Otluk alanda çıkan yangının büyümeden kontrol altına alınması için havadan ve yerden ekipler, anında bölgeye sevk edildi. Ekiplerin bu çabalarını, özellikle yaz boyunca rüzgar ve fırtınalı havaların sık yaşanmaması, destekledi.
İZMİR'DE YANGIR ARTTI, YANAN ALAN AZALDI
Toplam 1.5 milyon hektarı ormanlık alan olmak üzere 3 milyon hektardan fazla bir sahadan sorumlu olan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü sınırlarında sevindirici gelişmeler yaşandı. İzmir ve Manisa illerinde 2014 yılında kulelerden 227, Alo 177 hattından 624 yangın ihbarı alındı. Bu ihbar sayısı 2015 yılında ise kulelerden 268'e çıktı, telefonla gelenler ise 566'ya geriledi. İzmir'de 2014 yılında ormanlık, makilik ve otluk alanda toplam 506 yangın çıktı ve bunların sonrasında 1007 hektarlık alan zarara gördü. 2015 yılının aynı döneminde ise yangın sayısı 525'e çıkmasına rağmen yanan alan 310 hektarda kaldı. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında ise, 2014 yılında 805 yangında 1166 hektar, bu yılın aynı döneminde ise 779 yangında 436 hektar orman alanı zarar gördü.
Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangınla mücadelede hava şartlarının önemli olduğunu, ancak bu yıl etkin çabalarıyla özellikle yanan alanın azalması konusunda önemli bir başarı elde ettiklerini, önümüzdeki yıllarda da yeşili korumak için gelişen şartlara ayak uydurup mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.

FOTOĞRAFLI