2015 yılları arasında bir eylem planının olmamasının kayıp olduğunu söyledi. SSUK Genel Sekreteri Efza Evrengil ise, 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol ve Eylem Planı’nın yayınlanmasından memnun olduklarını belirterek, “Planda bizim önemsediğimiz stratejiler var. Bunlar için gerekli düzenlemelerin yapılması, bunların yürürlük kazanmasına destek vermek istiyoruz. Bunların başında 2015 yılında mevzuatın hazırlanıp, uygulaması başlatılmak istenen ‘düz paket’ var” dedi.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Türk Tabipleri Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında 2008-2012 Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planı sonuçlarını ve 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol Eylem Planı’ndan beklentileri açıkladı. Toplantıda Türk Tabipleri Birliği adına konuşan SSUK dönem başkanlığını yürüten Prof. Dr. Özen Aşut, “Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi 1995 yılından beri 20 yıldır çalışmakta olan bir örgütlenme. 1995 öncesinde Türkiye hiç tütün kontrolünün olmadığı, tüm kapalı ortamlarda sigara içilen, toplu taşıma araçlarında sigara içilen bir konumdaydı. İlk kez 1996’da çıkarılan düzenlemelerle gündeme geldi. Tütün konusunda yapılan çalışmaları destekliyor, eleştiriyor ve aynı zamanda da yol gösterici olmaya çalışıyoruz. 2012-2015 yılları arasında bir eylem planının olmaması kayıptır” dedi.
‘DÜZ PAKET’ UYGULAMASI
SSUK Genel Sekreteri Efza Evrengil ise, 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol ve Eylem Planı’nın yayınlanmasından memnun olduklarını belirterek, “Biz hem yürütme kurulu olarak hem de SSUK’un üyesi, STK’lar olarak bu plana önemli katkılar verdik. Katkıların da bu plana yansımış olmasından çok memnunuz. Planda bizim önemsediğimiz stratejiler var. Bunlar için gerekli düzenlemelerin yapılması, bunların yürürlük kazanmasına destek vermek istiyoruz. Bunların başında 2015 yılında mevzuatın hazırlanıp, uygulaması başlatılmak istenen ‘düz paket’ var. Düz paket bugün sadece Avustralya’da uygulanan çok önemli bir tütün kontrolü politikasıdır” diye konuştu.
Yeni planla ilgili eleştirdikleri iki konunun olduğunu vurgulayan Evrengil, “Bir tanesi ağırlıklı olarak talebi aşağı çekmeye çalışan önlemler var bu programda. Bunlar çok önemli ancak tütün endüstrisinin ticaretini ve üretimini sınırlandıran, onu kontrol altına alan önlemlere de ihtiyaç var. Bunlar olmadan diğer önlemler zorlanarak yürütülebiliyor. İkinci olarak plan tekniği açısından bazı eksiklikler var. Planda önemli stratejiler var. Bunlar içinde yapılması gereken harcamalar söz konusu. Ancak bütçe hiç belirlenmemiş. Biz isteriz ki ve Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’nde de önerildiği gibi ayrı bir fon ve bütçe olması lazım. Maalesef bu yok. Bunun olmaması ne demek oluyor? Kurumların kendi mevcut bütçelerinden bu faaliyetler gerçekleştirilecek. Kapasite açısından da yeni bir kapasite önerilmiyor. Kapasite artırımı, gelişimi önerilmiyor” ifadesini kullandı.
Paketlerin şirketler tarafından başlı başına birer pazarlama aracı olarak kullanıldığına dikkat çeken Evrengil, düz paket uygulamasında paketlerin üzerinde tek, çekici, belirgin görsel unsur olarak sadece sağlık uyarısının bulunduğunu ve geri kalanının tek renk, markasız, firmasız ve ne ürünü olduğunun sabit ve standart bir fontla ve küçük harflerle yazıldığını söyledi.
2008-2012 EYLEM PLANI’NDA GÖZE ÇARPAN BAŞARISIZLIK
SSUK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Aslan ise, sigara kullanımına yönelik birtakım istatistiki bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı. Aslan, “2008-2012 eylem planında 15 yaş üstü bireylerin sigara içmeyen kişilerin yüzdesi 80’nin üzerine çıkılması, 15 yaş altı bireylerin ise hiç içmemesi hedefi vardı. Bu iki hedefin geldiğimiz noktada başarılamadığını görüyoruz. Çünkü 2012’de yapılmış küresel yetişkin tütün kullanımı sonuçlarına göre 15 yaş üstü bireylerin sigara içme oranı yüzde 27 olduğunu çok net olarak görüyoruz. Erkekler arasında yüzde 41, kadınlar arasında yüzde 13 olduğunu görüyoruz” dedi.