Uçak krizi sonrası kabul edilen yaptırım paketiyle belirli Türk mallarının Rusya’ya girmesinin yasaklanacağı açıklanınca, giyim ve ayakkabı markaları ile üreticiler alternatif planlar geliştirmeye başladı. Pazardan vazgeçmek istemeyen şirketler, Rusya’ya direkt gönderemeyeceği ürünleri farklı ülkeler üzerinden iletme ve mağazada Uzakdoğu ürünleri satmak gibi geçici çözümlere yoğunlaştı. Türkiye’den ayakkabı ithalatı engellenirse “trafik sapması” planının devreye girebileceğini açıklayan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, “Başka ülkeler üzerinden ürün gönderebiliriz” dedi. Rusya’nın AB üyelerine ambargo koymasıyla İtalyanların da aynı yolu kullandığını kaydeden Çetin, “Türkiye’den Rusya’ya İtalyan ayakkabısı gönderildiği oldu. İtalyan Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Annarita Pilotti ile görüştük; yardımcı olabileceklerini söyledi. Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden gönderebiliriz; çünkü ambargoya rağmen şu an AB’den Rusya’ya ayakkabı ihracatının rahatlıkla yapıldığı bilgisini aldık” diye konuştu.

ETİKETSİZ GİDEBİLİYOR
Rusya’nın yaptırımları ‘Made in Turkey’ (Türkiye’de üretilmiştir) etiketli ürünlere uygulayacağını ancak zaman zaman etiketsiz ithalat da yaptığını belirten Çetin, şöyle devam etti: “Halihazırda menşei etiketi olmadan ithalat yaptıkları oluyor. Geçiş döneminde bu tip çareler kullanılabilir. Uzun soluklu bir yaptırım sektörü çok zorlar. Ayakkabıda Irak’tan sonra 2’nci büyük pazar Rusya. Devalüasyona kadar birinciydi. Binden fazla Türk firması Rusya’ya ayakkabı gönderiyor. İhracatta payı yüzde 15.”

SİPARİŞLER İPTAL EDİLDİ
Rus firmaların Türkiye’ye sipariş iptalleri geçtiğini ifade eden Çetin, ürünleri almamakta diretirlerse oluşacak stoku iç pazar ve alternatif ülkelerde eritmeye çalışacaklarını söyledi. Çetin, “Eylülde toptancılar büyük siparişler vermişti fakat iptaller geliyor. Siparişin yarısı üretilmişken Rusya’ya gidecek baharlık ayakkabılar elde kaldı” dedi.



BELGE SAYISI DA AŞAĞI ÇEKİLİYOR
Rusya yaptırımlarla ilgili bir adım daha atarak TIR geçiş karnelerinin sayısında kesintiye gitme kararı aldı. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, şu an yıllık 8 bin olan araç geçiş belgesi sayısının 2016 yılında 2 bin ile sınırlı tutulacağını açıkladı. Dvorkoviç, “Hatta gerekirse bu sayı sıfırlanabilir” diye ekledi.

TARKAN'I DA MI YASAKLAYALIM?
Türkrus.com’un haberine göre Moskova Şehir Duması (Meclis) milletvekillerinden Yevgeni Gerasimov, Rusya TV kanallarında Türk dizilerinin yasaklanmasını istedi. Bunun üzerine, Rusya’nın tirajı 1 milyona yaklaşan en büyük gazetelerinden Komsomolskaya Pravda’nın köşe yazarlarından Aleksandr Kots şöyle bir eleştiri yazısı kaleme aldı: "Türklere tabii ki cevap vermek lazım. Sert ve uzlaşmasız. Ama bunu saçmalık boyutuna götürmeden. O zaman haydi Tarkan’ı da yasaklayalım, ‘Törkiş kahve’yi de. Hatta İngilizcede hindi Turkey olduğu için isterseniz hindiyi de Rusya’da yasaklayalım! "

Haber7