İZMİR- İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taş ocağının kurulmak istendiği Kemalpaşa İlçesi'ne bağlı Akalan Köyü sınırlarındaki alanda, yağmur nedeniyle heyelan meydana geldi. Taş ocağına karşı mücadele veren köylülerin avukatlarından Şehrazat Mercan, taş ocağı tesisinin kurulacağı yerde heyelanın meydana geldiğini, önlem alınmazsa köyün de tehlikeye düşeceğini söyledi.
İzmir- İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılmak üzere malzeme alınacak taş ocağının kurulmak istendiği Kemalpaşa'nın Akalan Köyü'nde vatandaşların mücadelesi sonuç verdi ve bir süre önce İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, 'ÇED gerekli değildir' kararı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurdu. Bakanlıktan savunma beklenirken, taş ocağı tesisinin kurulması beklenen bölgede yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldi.
'DAHA DİNAMİT PATLATILMADAN BÖYLE OLDU'
Dün bölgeye gidip incelemelerde bulunan ve fotoğraflarını çeken avukat Şehrazat Mercan şunları söyledi:
"Daha önce şenliklerin yapıldığı alan vardı, yarıktı ama oralar olduğu gibi aşağıya inmiş ve bu yağmurla oluyor. Daha dinamit patlatılmadı, bir şey olmadı. Biz geçen 25 Ocak'ta oraya gittik. Bir grup mühendis arkadaş orada çalışma yaptı. Onlar, burada heyelan oluşacağından ve köye doğru kayma olacağından söz etti. Yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiş. Kayan yerin üzerine tesisin yapılması planlanıyordu. Kendi çalıştıracakları işçilerin bile can güvenliği yok. Herhangi bir patlatma olduğunda heyelan okula ve köye doğru gider. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın vereceği cevaba kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bugün bakanlıktan cevap bekleniyor, ona göre mahkeme yeni bir karar verecek. Biz tekrar yürütmeyi durdurma kararının verilmesini istiyoruz. Bu fotoğrafları da mahkemeye sunacağız."

FOTOĞRAFLI