Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentte yıllardır kangren haline gelen ulaşım sorununu tamamen ortadan kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. ‘Özel Halk Otobüsleri H Plaka Yönetmeliği’ni toplu ulaşım hizmetlerinde uygulanmaya koyan Büyükşehir Belediyesi otobüs sahibi ve işletmecilerinden sora şimdide otobüs sürücülerine yeni yönetmeliği anlattı.
Ulaşım hizmetlerinde yer alan 175 belediye ve özel halk otobüsünün anbean uydu ve GPRS vasıtasıyla takip edildiği Erzurum’da,toplu ulaşım hizmetlerinde uygulamaya konulan yeni yönetmelik, Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Unsal Kıraç ve Ulaşım Daire Başkanı Abdulgafur Yeniay tarafından, Büyükşehir Belediyesi denetim ve kontrolünde faaliyet gösteren otobüs sürücülerine anlatıldı.
Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen eğitim seminerinde otobüs sürücülerine hitabeden Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ekibinin Erzurum halkına en güzel hizmeti sunmak için çalıştıklarına vurgu yaparak, kamu görevi gören otobüs sürücülerinin de vatandaşa en güzel şekilde hizmet sunmaları gerektiğini belirtti. Otobüs sürücüleriyle ilgili gelen şikayetler üzerinde duran Genel Sekreter Yardımcısı Kıraç, "Biz hiç bir şoförü diğerinden ayırt etmeyiz, adilane bir şekilde hizmet sunma gayreti içerisindeyiz. Sizde, bizde devletin koyduğu kurallara uymak zorundayız. Umudum o ki, bütün şoför esnafımız hem dünyevi, hem de uhrevi yasalara hakkıyla uyarak hizmet etsinler. Kurumların belirlediği kurallara uysunlar. Devlet eğer, ’Engelliden, 65 yaş üzeri vatandaştan para almayınız’ diyorsa almayacağız. Siz bir vatandaşı, 65 yaş üzeri veya engelli diye durakta bırakıyorsanız vebal içerisindesiniz. Bunların sizin çocuğunuz veya babanız olduğunu düşünün, empati yapın." diyerek, sürücüleri direksiyon başında sigara içmemeleri ve telefonla konuşmamaları konusunda da uyardı.
Yaratılanları sırf yaratandan ötürü sevmemiz gerektiğini kaydeden Kıraç, "Otobüsünüzdeki kişilerin vebalini üzerinize almış biri olarak direksiyon başına geçtiğinizde tüm sorunlarınızdan soyutlanmanız gerekiyor. Eğer sorunlarınızdan soyutlanamıyorsanız direksiyona geçmeyiniz, yerinize otobüsü durumu iyi olanlar kullansın. Yaptığınız iş hassas,her sabah dinç, moralli, motivasyonlu, mutlu bir şekilde işe başlayınız ve işinizi en güzel şekilde yapınız. Biliniz ki, gayretimiz Erzurum halkına ek güzel hizmeti sunmaktır." şeklinde konuştu.
Ulaşım Daire Başkanı Yeniay da konuşmasında, özel halk otobüslerinin de kamu hizmeti yaptığına ve kurallara uyma zorunlulukları bulunduğuna dikkat çekerek, sürücülere önemli uyarılarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi olarak birinci önceliklerinin halka en iyi ve en güzel hizmeti sunmak, ikinci önceliklerinin de toplu taşımada görev yapanlara hizmet etmek olduğunu belirten Yeniay, "Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Özel halk otobüsleri şahıs malı olabilir, ancak yaptığınız iş kamu hizmeti. Bu nedenle devletimizin ve ilgili kurumların koymuş olduğu kurallara uymak zorundayız. Bu şehirde yapılan araştırmalarda ulaşım birinci problem. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen ve biz göreve geldiğimizden itibaren ulaşımdaki problemleri çözmek için büyük gayret gösteriyoruz. Sizin de sorunun değil, çözümün bir parçası olmanızı istiyoruz. Ulaşımdaki problemleri çözmek için destek olun." şeklinde konuştu.
Özel halk obüslerini araç sahiplerinin değil, profesyonel sürücülerin kullanmasını istediklerini ifade eden Yeniay, "Biz bir ulaşım ailesiyiz. Biz sizlerin sorunlarını çözmek için gayret ederken, sizlerde bizlere yardımcı olun. Otobüs sürücüleri içerisindeki mesleğe uygun olmayanları içimizden ayıklayacağız." dedi. Otobüs sürücülerini de dinleyerek not aldıklarını belirten Yeniay, "Sizleri dinleyeceğiz, burada her şeyi konuşacağız. Biliniz ki her probleminiz, her konuşmanız Büyükşehir Belediye Başkanımıza iletiliyor." diyerek, söz alan otobüs şoförlerini teker teker dinleyerek not aldılar.