ANTALYA (İHA) – Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yabancı yatırımcıların da genel seçimlere odaklandığını belirterek, ilk defa yabancı yatırımcının seçimi beklediğini söyledi.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANİSAD) 2015 faaliyet yılı 6. Olağan Toplantısı’na ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, ANSİAD Yönetim Kurulu üyeleri, ANSİAD üyesi iş adamları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantı öncesinde Türkiye ekonomisindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan toplantı başkanı Murat Özekici, global ekonomideki değişimler ve ani hareketlerin şirketlerin 2015 hedeflerini geçersiz kıldığını belirterek, “Ekonomideki ani değişimler iş dünyası olarak 2015 hedeflerimizi revize etmemize neden oldu. Dış dünyadaki değişiklikler iş dünyası açısından önümüzdeki sürecin hassasiyetini artırıyor” dedi.
Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise, özellikle dış piyasalarda en çok merak edilen konunun genel seçimler olduğunu belirterek, “Dışarıdan bakıldığında da sorulan sorular seçim sonrasını işaret ediyor. Yabancı yatırımcı ne olursa olsun yatırımdan uzak duralım demezdi. Yatırımcılar ilk defa seçimi bekleyelim dedi. Genel seçimler önemli dengeleri değiştirecek” diye konuştu.
“DOLAR YÜKSELECEK, EURO DÜŞECEK”
Global ekonomide kısa ve uzun vade ayrımının önem kazandığına dikkat çeken Altınsaç, Amerika ekonomisinin iyi toparlandığını, para politikasında yeni dönem başladığını belirterek şöyle konuştu:
"Dolar değer kazanmaya devam edecek. Avrupa resesyonu geride bıraktı. Büyüme kötü gitmiyor. Euro zayıflamaya devam edecek. Japonya fena gitmiyor. Gevşek para ve maliye politikası yapısal reformlar gerçekleştiriyor. Çin başta olmak üzere gelişen ülkeler zayıf. İki temel sorun var. Amerikan Merkez Bankası (FED) politikasının değişmesi ve ülkelerin kendi iç dinamikleri. Gerçekten iç dinamiklerinde sorun olan ülkeler Rusya, Brezilya, Türkiye, Ukrayna, Arjantin, Güney Afrika, Venezüela olarak karşımıza çıkıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde ekonomide olumsuz bir durumda en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizin bulaşma riski altındaki ülkeler olarak Polonya ve Macaristan’ı sayabiliriz.”
Çin ve Hindistan’ın global ekonomideki payının azımsanmayacak düzeyde olduğunu vurgulayan Altınsaç, Çin ve Hindistan’ın dünya büyümesine katkısının 1.5 puan olduğunu kaydetti. Altınsaç, Dünya Gayri Safi Milli Hasıla dağılımında Amerika’nın payının azalırken, Çin’de büyümenin yavaşlasa da payının azalmadığını, aksine arttığını bildirdi. Dünyada global büyümenin gelişmiş ülkeler önderliğinde toparlandığını vurgulayan Altınsaç, Amerikan ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü, Avrupa’da ise büyümenin hızlandığını dile getirdi. Gelişmekte olan ekonomilerde kısmen toparlanma olsa da büyümenin yavaş yavaş olduğuna dikkati çeken Altınsaç, özellikle Çin’de para tabanı genişlemesinin işe yarayabileceğini söyledi.
“TÜRKİYE’NİN PROBLEMİ BÜYÜME ORANINDAKİ TUTARSIZLIK”
Türkiye’nin en büyük sorununun büyüme olduğunu savunan Altınsaç, büyüme oranlarındaki oynaklığın sorunun ana kaynağı olduğunu belirterek, “Bu ülkede reform yapılmıyor. Reform yapılıyor derken ülke olarak 3 ay kaybettik. Teşvik paketi hedef konarak açıklanır. Doğu Asya ülkeleri yüksek montanlı teşvik paketleri açıklıyor. Hedef koyuyor. Türkiye bu reformları yapacaksa önümüzdeki beş yılı içeren hedefler koyarak yapmalıdır” diye konuştu.
“ENFLASYON HEDEFLERİ TUTMUYOR”
Altınsaç, enflasyon hedeflerinin neden tutmadığını ise şöyle açıkladı:
“Dış açığımızın sorun yarattığı dönemlerde Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı ve bunun enflasyona geçişkenliği. Bütçe tarafında sıkıntı yaşadığımızda birtakım vergilere gelen zamlar ve bunun enflasyona yansıması. Gıda ve enerji fiyatlamalarında yaşanan mikro bazda yapısal sıkıntılar.”
En büyük sorunun tasarruf açığı olduğunu belirten Altınsaç, cari açığın ise yüzde 90’ının enerji kaynaklı olduğunu kaydetti. Altınsaç, bir işadamının “Ülke ekonomisi kötüyse iş insanları nasıl borçlanıyorlar?” sorusuna ise, “Çok olumsuz olmamakta fayda var. KOBİ’ler know-how a yatırım yapmıyor. Aldıkları borçları kısa vadeli günü kurtarmakta kullanıyorlar. Bunlarla birlikte kamu maliyesi, bankacılık sektörü gibi çok güçlü kalemlerimiz var. Türkiye borç açısından emsallerine göre iyi durumda. Türkiye borç verilmeyecek bir ülke değil. Borçlanabiliyoruz. Türkiye’nin de, KOBİ’lerin de borcunu ödeyememe gibi bir sıkıntısı yok. Özel sektörün borcu çok hızlı artıyor. Bizi bu durum korkutuyor” yanıtını verdi.
Soru cevap bölümünün ardından toplantı sonunda ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ile Murat Özekici, konuşmacı Gizem Öztok Altınsaç’a gecenin anısına plaket takdim etti.