MANAVGAT’TA KONFERANS VERDİ
Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manavgat Şubesi’nin düzenlediği ‘Nasıl Bir Türkiye’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans öncesi Başbuğ kitaplarını imzaladı. Siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı konferansta konuşan Başbuğ, Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önce söylediklerinin hala ışık tuttuğunu ve yol gösterdiğini anlattı.
‘İKİ SORUNU AŞSA TÜRKİYE YUKARILARA ÇIKAR’
Cumhuriyetin ilk kurulduğundan bu yana iki temel sorunun olduğunu ve aradan 100 yıl geçmesine rağmen hala bu sorunlarla boğuştuğumuzu belirten İlker Başbuğ, "Bunun birincisi etnik milliyetçilik, ikincisi laiklik karşıtı hareketlerdir. Bu iki tehdit, risk Türkiye üzerinde hala duruyor, devam ediyor. Çünkü bu problemlerin devam etmesi dışarıdan da arzu edilen, istenen bir husus. Zaten bu iki sorunu Türkiye aşsa ekonomik ve refah anlamında çok yukarılara çıkar. Ama maalesef bu sorunlar Türkiye’nin gelişimini engelliyor" dedi.
‘IRAK’TA KURULACAK BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ TÜRKİYE’Yİ ETKİLER’
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapay bir Irak devleti, yapay bir Suriye devleti ortaya çıktığını anlatan Başbuğ, “Kürt kökenli insanlarımız Türkiye, Irak, Suriye arasında bölündü. Bu aslında Türkiye için iç ve dış güvenlik sorunu yarattı. Musul konusu konuşulurken Mustafa Kemal Atatürk 1920’lerde bu konuda şöyle demiştir: ‘İleride eğer Irak’ta bir bağımsız Kürt devleti kurulursa bu Türkiye’yi etkiler.’ Bizler de bugün aynı şeyi söylüyoruz: Irak’ta kurulacak bağımsız bir Kürt devleti Türkiye’yi etkiler. Türkiye için ciddi bir sorundur. Ama bir de gerçek var. Bu ihtimal de gün geçtikçe güçleniyor. Bu oluşumu engelleyecek ülkelerden birisi Türkiye, diğeri ise İran'dır" ifadelerini kullandı.
‘DÖNÜM NOKTASI KOBANİ OLAYIDIR’
Suriye’de de beklenmedik bir şekilde bir oluşumun meydana gelmeye başladığını vurgulayan Başbuğ, şöyle dedi:"Bu çok ciddi bir oluşum. Suriye- Türkiye sınırı 911 kilometre, bunun neredeyse 100 kilometresi hariç geriye kalan 800 kilometresi PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin elinde. O, 100 kilometrelik bölgeyi de alırsa bir düşünün. Türkiye buna müsaade etmez, ama nasıl yapacak? Sorumlu makamlar iyi düşünmesi lazım. Geç kalındı. Çünkü bu olayı göremediler. Bu olay 15 günlük olay değil, birkaç senede oluşan bir olay. Siz daha önceden bunları görmeniz lazımdı. Esasen dönüm noktası Kobani olayıdır. Kobani’den sonra Suriye’deki Kürtler, ‘Biz burada toprak sahibi olabiliriz’ demeye başladı. Şimdi bu çok önemli. Suriye’nin kuzeyindeki oluşum. PKK’nın bizzat kendi kontrolünde toprak parçası oluşuyor. Bu konu gerçekten milli güvenliğimiz açısından oldukça risklidir."
TÜRK- KÜRT ÇATIŞMASINA ÇEKİLMEK İSTENİYOR
Suruç olayı ile başlayan terör olaylarına da değinen Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, "Bu topraklarda asırlardır beraber yaşıyoruz. Kaynaşmışız. Ailelerimiz iç içe girmiş. Şimdi bu kaynaşma bozulmak isteniyor. Provokasyonlar yapılıyor. Türkiye’nin bugüne kadar çok sıkıntı çekmesine rağmen, hiçbir zaman yaşamadığı bir Türk- Kürt çatışmasına çekilmek isteniyor. Bu olayların da böyle bir çatışmaya gitmemesi lazım. Çünkü bu felaket olur. Bu yüzden sağduyulu olmak lazım. Provokasyonlara, kışkırtmalara gelmemeliyiz. Bu konu çok önemli. Bunun için bu ayrımcılık konusunda dikkatli olmamız lazım" diye konuştu.