Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Birol Yılmaz, Ordu’nun diğer illere oranla çarpık kentleşmeden çok fazla etkilenmediğini, bu durumun en büyük nedenleri arasında da çok fazla göç alan bir il olmaması olduğunu söyledi.
Türkiye’deki birçok kentin en önemli sorunlarından biri olan ve uzun yıllardır üzerinde çok kapsamlı çalışmalar yapılmaya çalışılmasına rağmen aşılamayan çarpık kentleşme şehirlerin en büyük sorunları arasında yer alıyor. Bu durumun başında şehircilik kavramının ülkeye geç gelmesinin etkisi bulunuyor. Son yılarda ülke genelinde ve Ordu’da şehircilik kavramının geliştiğini belirten, Şehir Plancıları Odası Ordu İl Temsilcisi Birol Yılmaz, Ordu’da çarpık kentleşmenin olduğunu ancak diğer illere oranla bu durumun çok fazla olmadığını söyledi.
"ORDU’DA ÇARPIK KENTLEŞME ÇOK AZ"
Ordu’ya ilk imar planının 1980’li yıllarda geldiğini ifade eden Birol Yılmaz, "Ordu’da afet riski alında olan yapıların dönüşümü hakkında kanun kapsamında Ordu’da ciddi anlamda yapı değişime tabi tutuldu ve tutulmaya da devam ediyor. Bu bağlamda çarpık kentleşmenin kısmen de ortadan kalkacağı gözüküyor. Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm alanında başlattığı büyük ölçekli çalışmalarla, çarpık kentleşme giderilecektir. Ordu Karadeniz’de diğer illere göre şanslı bir il, ne kadar çarpık kentleşme olsa da, diğer sahil kesiminde yer alan illere göre ben Ordu’yu daha planlı buluyorum. Bu zamana kadar yapılan yapılaşmada hassas davranılmış ve diğer iller göre daha iyi durumda olması sağlanmıştır" dedi.
"ÇARPIK KENTLEŞME GÖÇ İLE BAŞLAR"
Çarpık kentleşmenin başında gelen en büyük sorunun göç olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Çarpık kentleşmenin ana öğesi göçtür, göç aldığınız zaman özelliklede kırsaldan göç aldığınız zaman o insanların sosyoekonomik pozisyonu iyi dairelerde ve apartmanlarda kalmaya gücü yetmediği için kendi imkanları ile derme çatma evler yapıyor. Gece kondu dediğimiz bu yapılarla çarpık yapılaşma ortaya çıkıyor. Ordu bu bağlamda göç almadığı için çarpık kentleşme konusunda daha iyi durumda. Artık Büyükşehir olduk göç elbette alacağız ancak mantalite değiştiği için, kaçak yapılar yapılması mümkün değil bu yüzden Ordu şehircilik anlamında iyi durumda" diye konuştu.
"ORDU’DA ÇARPIK KENTLEŞME ALANLARI DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR"
Önceki yıllarda Ordu’nun bazı mahallelerinde denetim olmadığı için çarpık kentleşme olduğunu ve artık dönüşmeye başladığına değinen Yılmaz, "Ordu’da belediye denetimlerinin olmadığı yerlerde çarpık kentleşme daha fazla idi. Büyükşehir olmadan önce Kayabaşı, Eskipar, Karacaömer imar planın dışında kaldığı için ve denetimden uzak olduğu için bu bölgelerde biraz çarpık kentleşme diğer mahallelerimize göre daha fazlaydı ancak büyükşehir olduktan sonra buralarda dönüşmeye başladı" şeklinde konuştu.