Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Hemanjiom karaciğerin en sık görülen selim solid tümörüdür. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinden Doç. Dr. İlhan Karabıçak hemanjiom ile ilgili, “Hemanjiom karaciğerin en sık görülen selim solid tümörüdür. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülür. Genellikle 30-70 yaş arası kadınlarda görülür. Yapı olarak sünger şeklini almış, genişlemiş damar yumağıdır. Genellikle klinik bir bulgu oluşturmazlar. Çoğu zaman başka bir amaçla çekilen ultrasonografi ile saptanırlar. Gebelik sürecinde salgılanan fazla östrojen hormonunun hemanjiom boyutunda büyümeye neden olduğu iddia edilmektedir” diye konuştu.

Doç. Dr. İlhan Karabıçak şöyle devam etti: “Kesin ve ayırıcı tanı için MR çekmek gerekebilir. Büyük boyuttaki hemanjiomlar çevre organlara bası yaparak erken doyma hissi, sarılık veya karaciğer kapsülündeki gerilme nedeniyle karın ağrısına sebep olabilirler. Hemanjiomlar tamamen iyi huylu tümörlerdir ve hiç bir zaman kansere dönüşmezler.”

"Boyutu 1 cm’den 30-40 cm’e kadar değişebilir" şeklinde bilgi veren Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Çoğu hastada 5 cm’den küçük ve tek hemanjiom bulunur. Boyutu 5 cm’den büyük hemanjiomlar ‘dev hemanjiom’ olarak adlandırılır. Belli boyuttaki hemanjiomlar yıllık olarak takip edilmelidirler. Cerrahi tedavi nadiren gerekir. Semptomatik olanlar veya aşırı boyut artışı durumunda cerrahi tedavi düşünülebilir” ifadelerini kullandı.