YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr. Durmuş Günay, "Her ne kadar herkes, siyasi partilerde dâhil 'YÖK'ü kaldıracağız' diye yazsalar da olmuyor. Sebebi böyle bir kuruma ihtiyaç var. Nasıl ki Maliye Bakanlığını kapatamazsınız, YÖK'ü de kapatamazsınız" dedi.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu üyesi Prof.Dr. Durmuş Günay, 'Tarihsel Bağlamda Yükseköğretimin Anlamı ve Geleceği' başlıklı konferansını vermek üzere İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin konuğu oldu. Rektör Prof.Dr. Galip Akhan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Candeğer Yılmaz, E.Ü. Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Semih Ötleş, Prof.Dr. Yeşim Kirazlı, E.Ü. Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cemil Gürgün, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Recep Yaparel, İKÇÜ Rektör Yardımcıları; Prof.Dr. İbrahim Kocabaş, Prof.Dr.Saffet Köse, Prof.Dr. Turan Gökçe, Genel Sekreter Gülten Gültekin, dekanlar, enstitü müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Tarihsel olarak YÖK'ün gelişim süreçlerini anlatan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof.Dr. Günay, Yükseköğretimin ya tek parti ya da askeri darbeler sonucunda yapılan düzenlemelerle dizayn edildiğini aktardı. YÖK'ün kuruluş tarihinin 1981 değil 1973 yılı olduğunu belirten Prof.Dr. Günay, şöyle dedi:
"Dolayısıyla YÖK 12 Eylül ürünü değildir. En çok eleştirilen YÖK Kanunu, 34 yıldır yürürlükte olan 1981 yılı YÖK Kanunu'dur. Bu kanunda YÖK tarafından sürekli dönüşüm yapılıyor. Bir nevi evrim geçiriyor. Kanunun giriş tarafları hariç değişmedik maddesi kalmadı. O bakımdan sistem ayakta duruyor. Her ne kadar herkes, siyasi partilerde dâhil 'YÖK'ü kaldıracağız' diye yazsalar da olmuyor. Sebebi böyle bir kuruma ihtiyaç var. Nasıl ki Maliye Bakanlığını kapatamazsınız, YÖK'ü de kapatamazsınız. Bunu diyenler YÖK'ün işleyişini görünce uzaktan görüldüğü gibi olmadığını görüyorlar." 
YÖK'ün sistematik bir bütün olduğunu belirten Prof.Dr. Günay, güncel YÖK verileriyle ilgili de bilgi verdi. 109'u devlet, 76'sı vakıf olmak üzere 185 üniversitenin olduğunu belirten Prof.Dr. Günay, şöyle konuştu:
"Öğrenci sayımız; 6 milyon 62 bin 886. Okullaşma oranımız yüzde 88,34. 2003 yılına kadar 77 üniversitemiz yani 70 yılda 77 üniversite varken; 13 yılda 108 üniversite kurduk. YÖK'ü sayısal olarak patlattık. Kalite konusunda eleştiriler alıyoruz. 1955 yılında gazete başlığı, 'İş zıvanadan çıktı, Ege Üniversitesi de kuruldu. İzmir'e de üniversite kuruldu' şeklindeydi. Bugün Türkiye'de tıp fakültelerinde bir hoca başına 4.77 öğrenci düşüyor. Almanya'da bu oran 19.6'dır." 

FOTOĞRAFLI