“İnsan Doğaya Dönüyor” sloganı ile Türkiye’deki alışveriş merkezleri ve kapalı alanlara kurulabilen ilk tematik çiftliği olan ’Ali Baba’nın Masal Çiftliği’, ECE Türkiye tarafından yönetilen Espark Alışveriş Merkezi’nde (AVM) çocuklarla buluştu.
Doğal yaşamda neler yapabileceğini tematik alanda uygulamalı olarak öğrenen çocuklar, kendilerine tanınan 1,5 saatlik süre içerisinde domates, biber ve patlıcan ekip suluyor, kümeslerdeki folluklardan yumurta toplayarak ineklerden süt sağmayı öğreniyor, kuyudan su çekip ata binebiliyorlar. Ali Baba’nın Masal Çiftliği ile ilgili bilgi veren çiftlik yetkisi Eyüp Bolat, “Amacımız şehirlerde yaşaya çocukları doğayla bir araya getirmek. Etkinliğimiz 9 gün boyunca burada olacak. Her gün 4 seans yapıyoruz ve 1,5 saat boyunca çocuklar içeride kalıyorlar. Bu süre, çocukların hayal dünyasında çiftlikte yaşanılan bir günü anlatıyor. Çocukların burada kayıtlarını alıyoruz, çiftçi adayı kartlarını veriyoruz. Kartlarını alan çocuklar içeride kostümlerini giyerek tarlaya tohum ekip suluyorlar ve yetişmeye bırakıyorlar. Daha sonra inek ve koyunlarımızdan süt sağabiliyorlar. Böylece süt sağmayı öğreniyorlar. Follulardan yumurta alıp kendilerine kukla yapabiliyorlar. Bu esnada atlara binerek çiftlikte dolaşıyorlar. Etkinlik sonunda ektikleri sebze ve meyveleri topluyorlar. Finalde ise çiftçi olduklarına dair sertifika veriyoruz” dedi.
İnternet çağı ile birlikte çocukların doğal yaşamdan uzaklaştığını ve Ali Baba’nın Masal Çiftliği ile bu durumu doğal yaşama uyarladıklarını kaydeden Bolat, “Temel amacımız aşırı şehirleşme nedeniyle insanları doğayla buluşturmak. Aslında çocuklar bunları internet ortamında yapıyorlardı. Günümüz çocukları artık internet odaklı interaktif oyunları tercik ediyorlar. Biz bunu doğal olsun istedik. Belki de buradaki çocuklar ilk defa folluktan yumurta toplayacak ve belki de hayatı boyunca bir daha folluktan yumurta alamayacak. Doğal olarak çocuk bunu unutmamış olacak. Bu durumu alışveriş merkezlerinde ücretsiz olarak çocuklarla buluşturmayı amaçladık” diye konuştu.
Çiftliğin 21-29 Mart arasında ziyaretçilerle bir araya geleceği öğrenildi.