Vuslat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen icazet programı alimler ve medreseler adlı sempozyumu ile başladı.
Erzurum İl Müftülüğü Konferans Salonunda sabah saatlerinde başlayan ve üç oturumdan oluşan alimler ve medreseler adlı sempozyuma vatandaşların ilgisi yoğun oldu.
Sempozyuma Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen,Eski Başkanı Remzi Ertek, MUSİAD Erzurum Şubesi Eski Başkanı Mustafa Güvenli, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Davut Yaylalı, yurt içinden ve yurt dışından yüzlerce islam alimi katıldı. Alimlerin, Ehli Sünnet Velcemaat Medreselerinin önemi, ilmin önemi ve günümüzde ihyası, ümmetin uyanışında alimlerin görevi,günümüzde İslam’a davet nasıl olmalıdır, İslam’a davette tasavvuf ve medreselerin önemli konuların anlatıldığı sempozyumda dünyaca önemli alimler açıklamalarda bulundular.
Sempozyum da söz alan Lübnan Akkar Müftüsü Şeyh Usame Rufai İslam’a davet konusunda Mahmud Efendi Hz.’lerinin dünya üzerinde 21.Asrın Müceddidi olduğunu onu anlamak için onun hayatını, dine davetini ve sünnete gösterdiği önemi kavramak gerektiğini vurguladı.
Vuslat -Derin ev sahipliğini yaptığı yurt içi ve yurt dışından yüzlerce İslam Âliminin katılımıyla gerçekleşen programa ilgi fazla olması vatandaşların programı ayakta dinlemesine sebep oldu.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından başlanan sempozyumda Türkiye’den, İngiltere, Pakistan, Mısır, Kenya. İran, Lübnan, Afganistan, Fas, Fransa, Kuveyt ve Irak’tan İslam alimleri konuşma yaptı. 1.oturumun başkanlığını Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Ağırman, 2.oturum başkanlığını Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Davut Yaylalı 3.Oturum başkanlığını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Halil Çiçek yaptı. Medreselerin önemi, alimlerin gücü ve İslam’a davet adlı konuların anlatıldığı oturumda; Şam Şeriat Fakültesi -Yalova İlahiyat Fakültesi Eğitim Görevlisi Yrd.Abdulkadir El Hüseyni,Birleşik Arap Emirlikleri Şerika Üniversitesi Akide Bölüm Başkanı Prof.Dr.Muaz Hakkı,Şeyh Said Fude ,İslami İlimler ve Araştırmalar Vakfı Başkanı Dr.İhsan Şenocak,Şeyh İbrahim El Hüseyni,Pakistan Darul Ulumu Gavsiye Külliyesi Müdürü Dr.Ebul Hasen Muhammed Şah,Kabil Üniversitesi Eğitim Görevlisi Prof.Dr. M. İyad Niyaz,Kuveyt Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof.Dr.Muhammed Abdulgaffar Şerif,Akkar Müftüsü Şeyh Usame Rufai,Ezher Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr.Hafız Münir,Hüseyin Avni Kansızoğlu Hoca,Fas Alimler Heyeti Üyesi Prof.Dr.Abdulmuğis Basir ve İlahiyatçı Yazar Dr. Ebubekir Sifil hoca konuşmacı olarak söz aldılar ve gelen davetlilere simültane çeviri ile bilgi verildi.
Programda “Özlenen İslam kardeşliğinin bir araya getirdiği insanları Erzurum’da misafir etmenin sevincini yaşıyoruz” diyen Vuslat Der Onursal Başkanı Şevket Gökşan” Bu toplantı tüm İslam alemine, ülkemize ve Erzurum şehrimize hayır ve bereket getirmesini diliyor .Yurt içinden, yurt dışından ve şehrimizden programımıza katılan tüm misafirlerimize teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.
Sempozyuma katılan Türkiye ve Dünya İslam Alimleri program bitiminde Abdurrahman Gazi Türbesini ziyaret etmeyi unutmadılar.