Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, kurumlardan gelen ilaçlama yazılarıyla ilgili dert yandı. Yapılacak olan ilaçlamaların arılara ve diğer canlılara zarar vermeyecek şekilde yapılmasını isteyen Altın, zararlılara karşı yapılacak olan ilaçlamalarda kurum ve kuruluşları sağduyulu davranmaya davet etti. Resmi kurumlardan gelen yazılarda 15 Haziran’a kadar bölgede ilaçlama yapılacağı arıların kaldırılması ve ya da dışarı salınmamasına yönelik bilgilerin yer alması üzerine konuşan Birlik Başkanı Zeki Altın, "75 gün süreli ilaçlama yazısına karşı arıcı nasıl tedbir alsın" dedi.
Aydın Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zeki Altın, bazı kurumların birliklerine birtakım ilaçlama yapacaklarını ve bu ilaçlamalar sonunda arıların zarar görebileceğini belirten yazılar gönderdiklerini kaydetti. Altın, arıların bal yapma mevsimlerinin geldiği bu aylarda yapılacak olan ilaçlamalar nedeniyle Aydın’ın birçok mahallesinde ve köyünde konuşlanan arıcıların zarar göreceğini dikkat çekti. Önceki yıllarda yaşanan faciaların tekrarlanmamasını isteyen Altın, “Önceki yıllarda yaşanan arı ölümlerine sebep olan tarım ilaçları ve zararlılarla mücadele konusunda kurum kuruluşları sağduyulu davranmaya davet ediyorum” dedi.
“ARILARIMIZI BAZI BÖLGELERDE KONUŞLANDIRMAMIZI İSTEDİLER”
Arıların ölmemesi için birtakım girişimlerde bulunduklarını ve sonuçlarını aldıklarını dile getiren Birlik Başkanı Zeki Altın, “Bilindiği üzere Aydın kış konaklamasında gezginci arıcılarımızın çok yoğun bir şekilde talep ettikleri ve arılarını konuşlandırdıkları bir ilimizdir. Aydınlı arıcılarımıza ait 250 bin civarında kovanımız Aydın’ın değişik yerlerinde konuşlandırılmış durumda. En az bunun 3-4 misli kovan da gezginci arıcılar tarafından Aydınımıza getirilmiş ve Aydın’da konuşlandırılmış durumdadır. Bu geçen seneki girişimlerimizden sonra kamuoyunda birtakım kuruluşlarımız bizlere sık sık yazı göndermeye başladılar. Bazı kuruluşlardan gelen yazılarda yapılacak olan ilaçlamalar nedeniyle arılarımızı bazı bölgelerde konuşlandırmamamızı istediler. Efeler’in ne kadar köyü varsa hemen hemen hepsine ’Arılarınızı koymayın’ demişler. Ancak bu saatten sonra böyle bir şeyin olması mümkün değil. Çünkü Nisan ve Mayıs ayları bizim arıların bal yaptığı aylardır” diye konuştu.
“ARILARIMIZI NEREYE KOYALIM ?”
Arıların konuşlandığı yerlerden kaldırılması ile ilgili gelen yazılara tepki gösteren Altın, “İyi de arılarımızı nereye koyalım ? Arıcılığı Aydın’da en dar kesimin yapmakta olduğu katma değer getiren ve güzelim balların da üretildiği Aydın’da arıcılık yapmayalım mı? Arı dost bir varlıktır. Arının doğaya hiçbir zararı yoktur. Arıyı hayatımızdan çıkardığımız durumda insanlığın ömrü 4 yıl içinde bitiyor. Bal arıları arıcıya verdiğinin en az 10 mislini tarıma ve doğaya katkı olarak vermektedir. Şimdi daha bitkiler çiçeklenmeden, tozlaşma sağlanmadan bu yörelerde yeşil kurutan ilaçlarını kullanarak yeşili kurutursak öbür senelerde hiç bir yeşillik bulamayacağız. Böyle bir canlı bitkilerden istifade etmesin mi? Bu resmen bir doğal katliamdır. Bunun önlenmesi mutlaka elzem bir ihtiyaçtır. Yapılan ilaçlamalar ile doğada başta arılarımız olmak üzere birçok canlı katlediliyor. Bu katliamın önüne geçilmesini istiyoruz. Yapılan ilaçlamalarda zarar vermeyen ilaçlar kullanılsın” ifadelerini kullandı.