Ordu’da geçtiğimiz aylarda rekor kıran ve serbest piyasada kilogramı 22 TL’ye satılan fındık, bu günlerde düşeşe geçerek 16 TL’ye düştü.

Ordu’da 29-30 Mart 2014 yılı yaşanan zirai don olayı fındığı olumsuz etkileyerek, Ordu’nun birçok ilçesinde rekoltenin sıfır çıkmasına yol açtı. Zirai don fındığı olumsuz etkilerken, bu durum fiyatlara olumlu yansıdı. Fındık sezon başında serbest piyasada 10 TL’den alıcı bulurken, daha sonraları bu rakamlar 12 TL’ye ardından da 15 TL’ye çıktı. 2015 yılının Ocak ayında fiyatı normal seyreden fındık daha sonraki süreçte tarihi rekora ulaştı ve 18 TL’yi gördü. Nisan ayına gelindiğinde fındık bir rekora daha imza atarak serbest piyasada 22 TL’den alıcı buldu. Geçen aylarda kilogramı 22 TL’yi gören fındık, gözle görülür bir düşüşle 16 TL’ye düştü.

"İHRACATÇI PİYASAYI DÜŞÜK AÇMAK İSTİYOR"

Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası(OTSO) Fındık Komitesi Başkanı Evren Enginyurt, fındıkta yeni dönem hasadı öncesi bu tür düşüşlerin normal olduğunu söyledi. Önceki yıllarda da hasat dönemi öncesi fındık fiyatlarında düşüşler yaşandığını ifade eden Evren Enginyurt, "Fındık serbest piyasada şu anda 15 ile 16 TL arası değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Fındıkta yeni hasat dönemi öncesi bu tür düşüşlerin yaşanması normaldir. Bu düşüşte etkili olan bir diğer hususta ihracatçıların açıkladığı yeni rekolte rakamlarıydı. Onlar rekolteyi 700 bin ton açıkladı ve bu durum fındık fiyatlarına etki yaptı ve ihracatçılar piyasayı düşük açmak için kendine zemin hazırladı. Bu durumda son sözü yine üreticilerimiz söyleyecektir ve hasat döneminin ardından fındığı satıp satmama kararını vererek fındık fiyatlarını etkileyecektir. Bizim şuan için üreticilerimize hasat sonunda fındıklarını bekletmeleri konusunda bir şey söylememiz yanlış olur. Sezonun hangi fiyatla açılacağı bizimde onları yönlendirmemizi sağlayacaktır. Şuan için bu düşüşler normaldir, asıl önemli olan sezonun hangi fiyatla açılacağıdır" dedi.