Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman’daki anız yangınlarının Kyoto Çevre Protokolünü ihlal ettiğini belirterek, “Anız yangınlarıyla ortaya çıkan karbondioksit sera etkisi yapmaktadır” dedi.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, anız yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Anız yangınlarının devam etmesi halinde bir karış toprağa muhtaç kalınacağını anlatan Işık, “Anız yakımı topraktaki organik ve inorganik tüm maddeleri yok ediyor. Bununla birlikte toprağın mineralojik yapısını bozuyor. Ne yazık ki bölgemizde bilinçsiz çiftçilerimiz anız yakarak toprağın verimli tabakasını yok ediyor. Anız yangını yaşayan tüm canlıların yaşam alanına olumsuz yönde müdahale etmektedir. Anız yakıldıkça toprağın su ve element tutma kapasitesi de düşmektedir. Bu yanlış uygulama dolayısıyla çiftçi yıllar geçtikçe topraktan verim almak için daha fazla gübre kullanmak zorunda kalacak zira bu durum beraberinde büyük çevre sorunlarına sebebiyet verecektir” dedi.
Anız yangınlarının Kyoto Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna da dikkat çeken Işık, “Bilindiği üzere Japonya’nın Kyoto kentinde 1997 yılında imzalanarak 2005 senesinde yürürlüğe giren BM şemsiyesi altındaki Kyoto sözleşmesini 2009 Türkiye yılında kabul etmiştir. Batman ve bölge illerdeki anız yangınlarının çevreye saldığı karbondioksit ve diğer sera gazları bu sözleşmeye aykırılık teşkil ediyor. Kurumlarımızın anız sorununa ciddi şekilde eğilmeleri gerekiyor. Çiftçilere bu konuda ciddi yaptırımların uygulanması şart. Belki de ilk akla gelen destekleme primlerinin kesilmesidir. Geleceğimizi düşünüyor isek toprağı yakmayacağız” diye konuştu.