Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdulhakim Coşkun, yerli ilaç ve aşıyı üretmek için iki yıl içerisinde yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırım öngördüklerini bildirdi.
Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun, "Erciyes Üniversitesi ve Erciyes Teknopark stratejik çalışma alanları ve öncelikli alanlar içerisinde ilaç biyo teknolojik ürünler özellikle yine aşı çalışmaları ön sıralarda yer almaktadır" dedi.
"Erciyes Üniversitesi olarak yerli ve teknolojik ilaç üretimi konusunda diğer bir ifadeyle sıfırdan bir ilacın rafa çıkıncaya kadar ki tüm süreçleriyle ilgili önemli yatırımlar yapmaktayız" diyen Coşkun, "Örnek vermek gerekirse moleküler araştırmalar, kimya araştırmaları, farmakolojik araştırmalar, iyi klinik uygulamaları, toksik çalışmalar, deneysel hayvan çalışmaları, insanlarla gönüllüler üzerindeki çalışmalar gibi hemen her safhada önemli yatırımlar yapmaktayız. Yerli ilaç ve aşıyı üretmek noktasında üniversite olarak önemli yatırımlar yapmaktayız. Bu yatırımların önümüzdeki iki yıl içerisinde yaklaşık 150 milyon TL ye kadar çıkmasını öngörüyoruz" ifadesinde bulundu.
Coşkun, "Burada farklı şekillerde ilaç üretimi imkanı ve alt yapısı ortaya çıkacaktır" diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Bilim insanlarımız tarafından geliştirilebilecek ilaçlar araştırmalar ve üretim konusunda çalışmalar yapılabilecektir. Yerli ve yabancı bilim insanları ve tekno park imkanlarını kullanarak ilaç geliştirebilecekleri ortak çalışmalar yapabilecekler. Yerli ve yabancı ilaç endüstrisine içerisindeki değişik büyüklükteki uluslararası firmalar ile ortak çalışmalar yapmayı öngörüyoruz. Bunların yanında önem verdiğimiz diğer grup ise başlangıç firmaları özellikle biyo teknoloji ve ilaçla ilgili denetim konusunda geliştirme arge yapacak olan başlangıç firmalarının tekno parkta yer alması ve üniversite imkanlarıyla yeni ilaçların geliştirilmesi yeni biyo teknolojik ürünlerin ve aşıların geliştirilmesi mümkün olacaktır. Bu alt yapıyı kurarken amacımız özellikle uluslararası çapta son derece kapsamlı geniş imkanlara sahip bir merkez oluşturuyoruz. Birkaç yıla kadar en ünlü ilaç geliştiren merkezlerden birisi durumuna geleceğiz. Biz şuanda üç dört firmayla ciddi boyutta görüşmeler yapmaktayız. Bu firmalardan birisi şehrimizde yer alan Hasbiotech firmasıdır ve merkezleri İstanbul’dadır. Bu firma biyoteknolojik ürünler geliştirilmesi ve üretilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Onun dışında orijinal kanser ilacı geliştiren bir firma ile Kayseri’de gerek üretim yapılması gerek yeni ilaçların geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca birkaç endüstri firmasıyla da görüşmekteyiz. Bu firmalardan birisiyle Erciyes Tekno park olarak ortaklık anlaşması yaptık. Bu ve diğer firmalar teknolojik ve bilgiye dayalı üretim yapmak istediklerinde Tekno parkın kendilerine çok uygun bir şekilde yer tahsis edeceğimizi belirttik. Bu çalışmalar bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu ürünler son derece teknolojik yüksek ürünler ve miligramlarla satılan ürünlerdir. Görüşme yaptığımız firmanın mevcutta geliştirdiği ürünün bir gramı 15 bin TL’dir. Bu endüstriye büyük katkılar sağlayacaktır. Amacımız Erciyes Üniversitesi kaynaklı olarak şehirdeki diğer üç üniversiteyle de birlikte ortaya çıkan bilgi ve teknolojiye dayalı üretimin Kayseri üretimi kadar bir maddi boyutu olmasını kısa sürede öngörüyoruz. Bu nedenle özellikle katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi noktasında üniversitemizin ve diğer üniversitelerin iş birliği kapsamında yine tekno parkında katkısıyla hızlı bir gelişme göstereceğini öngörüyoruz."