ORDU (AA) - Vali İrfan Balkanlıoğlu, ihtiyaç sahibi vatandaşlara kömür yardımının başlamasının ardından ormanlarda kaçak kesimin azaldığını belirtti. 

Vali Balkanlıoğlu, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal devletin fakirine, fukarasına, yaşlısına, engellisine sahip çıktığını ve çıkmaya da devam edeceğini ifade etti. 

"Millet olmanın, devlet olmanın, sosyal devlet olmanın şartı budur" diyen Vali Balkanlıoğlu, "Toplumun dezavantajlı kesimlerine yardımcı olmak gerekir. Bu iş için sosyal yardımlaşma ve vakıflarımız var. Bazen eleştirilir bu vakıflar. Niye insanlara böyle yardımlar yapılır, niye insanlar tembelliğe itilir diye. Ancak şu bilinmeli ki çok dikkatli bir şekilde buralardan yardım yapılması şartıyla son derece faydalı işler yapılabilir" ifadesinde bulundu.

Son yıllarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan kömür yardımının önemine değinen Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Yardım türlerinden birisi de kömür yardımları. Kömür yardımları son derece önemlidir. Fakir ve mağdur insanların kışın sert koşullarında sıcacık bir evde oturmaya hakları var. Bu insanlar bir şekilde ısınacaklar. Hava çok soğuk olduğu zaman yorganın altında veya herhangi bir battaniyenin altında kalmayı hiç denediniz mi ? Asla ısınamazsınız vücut bir sıcak kaynağı ister. Şimdi bu insanlara kömür eleştiriliyor ama mağdur, yaşlı, özürlü kömür alamayacak, insanlar neyle ısınacaklar?"

Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Eğer bu yardımlar olmazsa o zaman insanlar meyve ağaçlarına, ormanlara musallat oluyorlar. Ormanlarımız bu kömür yardımları başladıktan sonra büyük bir baskıdan kurtulmuş oldu. Ama bütün bunlara rağmen yine ormanlarda kaçak kesim yapan insanlara, vatandaşlarımıza rastlanıyor. Yani gözümüz gibi korumamız gereken ve belli bir esas dahilinde, orman idaresinin dahilinde yetiştirmek, kesmek gerekiyorsa da ormanın gençleştirilmesi ve sağlığı bakımından kesmek gerekiyor. Orman idaresince bunlar yapılmalı. Fakat dönem dönem ticaret maksadıyla veya ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla ormanlarımızda kaçak kesimler yapılıyor. Bunların cezası da çok ağır. Kesim, taşıma ve nakil vasıtaların tamamına devlet el koyuyor, müsaade etmiyor. Bir de orman cezaları af kapsamı dışında tutulur ve ağır para ve hapis cezaları vardır. Bu bakımdan vatandaşlarımızın kesinlikle ormanlarda hangi gerekçeyle olursa olsun kaçak kesim yapmamaları gerekiyor. Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum."

Balkanlıoğlu, ormanları korumak adına her konuda önlem ve tedbirlerin alındığını sözlerine ekledi.