Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, bireylerin dava açmadan arabuluculuk sistemine müracaat ederek, sorunlarını çözüme kavuşturabileceklerini söyledi. Öztatar,”Arabuluculuk ile yargılama rahatlayacak ve dostluklarının devam etmesi sağlanacaktır" dedi.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası’nın girişimleriyle hukukçular ve ilgili paydaşlara seminer verdi. Seminere Baro Başkanı Hikmet Delebe, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, MÜSİAD Şube Başkanı Abdurrahman Yetkin, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, çok sayıda hukukçu ve ilgililer katıldı.
Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Arabuluculuk Kurumu’nun yaklaşık 1 yıl önce Türkiye’de hayata geçirildiğini ifade etti. Arabulucuk uygulamasının henüz tam anlamıyla uygulanamadığını belirten Öztatar, "Bizde iki gündür Şanlıurfa’da bu konu ile ilgili çeşitli kurumları ziyaret ettik. Bu ziyaretlerin neticesinde ŞUTSO’nun içerisine arabuluculuk merkezinin kurulacağını öğrendik. Arabuluculuk kurumu Türkiye için gerçekten önemli. Adalet Bakanlığı olarak Arabuluculuğu hayata geçirmeyi çok istemekteyiz. Bu kurum dünyada 160 ülkede uygulanmakta" diye konuştu.
YARGIDA RAHATLAMA BEKLENİYOR
Öztatar, arabuluculuk uygulaması ile yargı sisteminin rahatlayacağını vurguladı. Arabuluculuk ile çözülmeyen davalarda dava haklarının da sürceğini kaydeden Öztatar; şöyle konuştu;
"Bu kurum özel hukuk uyuşmazlığını, alacak, ticari, marka-patent, ,işçi, işveren davasının dostlukla, çok kısa bir sürede, daha ekonomik ve gizli bir şekilde çözümlenmesini hedefleyen bir sistem. Bu anlamda yargılama rahatlayacak ve insanlarımız dostluklarının devam etmesini sağlayacaktır. Özellikle kısa sürede çözülmesi için ticari alanda avantaj sağlayacak. Biz dava yönünden çok avantajlı olan bu sistemi öncelikle denenmesini istiyoruz. Dava bizim için başvurulacak son yol olmalıdır. Bu anlamda arabuluculuk merkezleri kuracağız. Aralarındaki sorunlar çözülmezse dava hakları devam ediyor. Şanlıurfa’da 70’e yakın arabulucu var bunların 19’u fiilen çalışmakta. Yakın zamanda Şanlıurfa’da arabuluculuk derneğini kurup bu alanda faaliyetlerimizi artırmak istiyoruz.”