İZMİR'in Selçuk Belediyesi, Almanya'nın Bonn kentinde yapılan UNESCO toplantısında Efes'in Dünya Kültür Mirası'na dahil edilmesini, Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'nun sahne aldığı konserle kutladı.
Efes'in Dünya Kültür Mirası'na dahil edilmesi için düzenlenen Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu'nun sahre aldığı konseri, AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Başkan Yardımcıları Ali Karakurt, Atilla Aksoy, Selçuk Belediyesi Proje Koordinatörü Dr. Bülent Cineli ile Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, Efes Müzesi Müdürü ve Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal, Ayasuluk Kazıları Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı ile birlikte yerli ve yabancı tatilciler izledi. UNESCO sürecini anlatan film gösterimiyle başlayan etkinlik, zeybek gösterisiyle sürdü. Ardından Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu, keyifli bir konser verdi.
Kutlama etkinliğinde konuşan AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, UNESCO'ya sadece Efes'in değil, Selçuk'un da girdiğine dikkat çekerek, "Efes bir kentin adı. Tarihten bu yana ayakta kalmayı başaran eserlerden bir tanesi. Ama Efes dediğimiz zaman Efes'le birlikte birçok eserin UNESCO'ya dahil olduğunu hepimiz biliyoruz. Selçuk'umuz bu bakımdan çok zengin. Bu çok büyük bir başarıdır. Efes UNESCO'ya girerek UNESCO'nun bir eksiğini giderdi. Çünkü Efes'siz bir UNESCO düşünemiyoruz ve alınan kararla bu gerçekleşmiş oldu" diye konuştu.
21 ÜLKENİN OYU ALINDI
Dünya Kültür Mirası asıl listesine 21 ülkenin oyunu alarak dahil olan Efes için çalışmaların süreceğini belirten Başkan Bakıcı, "Bilindiği gibi uzun bir çalışmadan sonra alan yönetimi planı gerçekleştirildi. Koruma amaçlı imar planı Efes'te oluşturuldu. Bu bağlamda yapılanması ve seyahat edilebilmesi ölçüsünde gerçekleştirilmesi gereken ölçümler yapılmaya çalışıldı. Bir dosya hazırlandı ve bu dosya tüm ülkelerden takdir gördü. Bu kez öyle bir dosya hazırlandı ki, herkesin takdirini kazandı. UNESCO'ya girmekle her şeyden önce dünya tarafından tanınıyorsunuz. Efes'in dünya tarafından tanınması mutlak anlamda vardı. Ama bunun kayıt altına alınması da çok önemliydi ve artık Efes kayıt altına alındı" dedi.
DÜNYANIN GÖZÜ SELÇUK'TA OLACAK
Efesin UNESCO'ya girmesiyle birlikte birçok yeniliklerin olacağına dikkat çeken Başkan Bakıcı, "Bir defa bütün dünyanın gözü Efes'te olacak. Bu bağlamda Selçuk halkının gücü artmıştır, sivil toplum örgütlerinin gücü artmıştır. Selçuk'taki yerel yönetimin gücü artmıştır, kazı yönetimin gücü artmıştır ve müze müdürlüğünün gücü artmıştır. Çünkü daha dikkatli bir şekilde dinlenecektir, daha da önem verilecektir, istekleri daha fazla yerine getirilecektir" diye konuştu.
EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Başkan Bakıcı, konuşmasının sonunda bu süreçte emeği olan oda başkanlarına, Sivil Toplum Örgütü temsilcilerine ve tüm paydaşlara teşekkür etti. Bakıcı, ayrıca bu sürece katkı koyan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, Efes Müzesi Müdürü ve Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal'a, Ayasuluk Kazıları Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı ve Selçuk Belediyesi UNESCO Koordinatörü Arkeolog Yusuf Yavaş'a da teşekkür ederek katkılarından dolayı Selçuk'un simgelerinden biri olan mini Artemis heykelciği takdim etti.

FOTOĞRAFLI