ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin ortak kararla balık avcılığına standart getirmesi ve boy yasağı uygulamasının her ülkede aynı olması gerektiğini söyledi.

Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçmen balıkların sadece Türkiye kıyılarında değil, Karadeniz'e kıyısı bulunan tüm ülkelerde avlandığını belirtti.

Türk karasularından göç eden balıkların büyük kısmının Gürcistan, Abhazya ve diğer bölgelere gittiğini dile getiren Balık, "Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler olarak aynı balık stoğunu kullanıyoruz. Türkiye olarak 9 santimetrenin altındaki balıkların avcılığına müsaade etmiyoruz ama diğer ülkelerdeki mevzuat 7 santimetrenin üzerindeki balıkların avcılığına müsaade ediyor" dedi.

Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin ortak kararla balık avcılığına standart getirmesi ve boy yasağı uygulamasının her ülkede aynı olması gerektiğini ifade eden Balık, stoklar açısından bunun son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

- "Elek yöntemi konusunda çalışma yapılmalı"

Balık, 9 santimetrenin altındaki balıkların avcılığının önlenmesi için uygulanan elek yönteminin balıklara zarar verdiğini savunarak, şunları söyledi:

"Bu elek sisteminin hamsi ve balık zayiatına neden olduğu kanaatindeyim. Oldukça hassas olan balıkları denizden çektikten sonra elekten geçiriyorsunuz ve küçüklerini denize bırakıyorsunuz. Denize bırakılan balıkların önemli bir kısmının yüzdüğünü zannediyoruz ama balıklar vücut bütünlüğünün bozulması sonrasında diğer balıklar ve kuşlar tarafından avlanmaktadır. Bu konu üzerinde çalışma yapılması ve elekten geçen balıkların yüzde kaçının sağlıklı kaldığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu konuda önemli endişelerimiz var."

Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler arasında bilimsel anlamda balık avlayanların başında Türkiye'nin geldiğini kaydeden Balık, "Ne kadar yetersiz olduğumuzu söylesek de diğerlerine göre önemli çalışmalar yapan bir ülkeyiz. Karadeniz'de hamsi balıkçılığı bizim için çok önemli çünkü en çok payı biz alıyoruz. Bilimsel çalışmalar ve Bakanlığımızın av yasaklarıyla balık stoğunu artıramayız" diye konuştu.

Balık, en büyük sorumluluğun balıkçılara düştüğünü vurgulayarak, "Balıkçılarımız aşırı avcılıktan kaçınmalıdır. Bu saha ve balık stokları bizim. Bu stokların varlığı için çok dikkatli olmamız gerek" dedi.