Ahmet ÜN- Arif ARSLAN- Aziz ÖNAL- Adnan AVUKA- Şahismail GEZİCİ- Sekvan KÜDEN/DİYARBAKIR, BATMAN, MARDİN, ELAZIĞ, ŞIRNAK, () - GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nde Cumhuriyet'in 92'nci yıldönümü coşku içerisinde kutlandı. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katıldığı Diyarbakır'daki kutlamalara DBP'li Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cihan Aydın da katıldı. Batman'da, sağanak yağış altındaki kutlamalarda bazı öğretmen ve öğrenciler, resmi geçit töreninde şemsiye ile yürüdü. Bingöl'de kutlamalar sağanak yağmur nedeniyle spor salonunda yapıldı.
DİYARBAKIR'DAKİ KUTLAMALARA DBP'Lİ BAŞKANVEKİLİ DE KATILDI
Diyarbakır Valiliği binası önündeki kutlamalara, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cihan Aydın, kamu kurum kuruluşu temsilcileri ve askeri yetkililer katıldı. Tören, Vali Aksoy ve Garnizon Komutanı Korgeneral Yılmaz ile Belediye Başkanvekili Aydın'ın halkı selamlaması ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan törende konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, bu ülkede yaşayan herkesin, Cumhuriyet'in öz evladı ve eşit olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Cumhuriyet rejimi, yalnızca ülkemiz ve insanımızın değil; aynı zamanda dünyanın ve insanlığın da en doğru tercih ve en önemli kazanımıdır. Tarih göstermiştir ki; din, dil, ırk, mezhep, coğrafya ayrımı olmaksızın herkesin etrafında kenetlenebileceği en güçlü dayanak, en büyük ortak payda ve en doğru yönetim biçimi, Cumhuriyet'tir. Bu ülkede yaşayan herkes, bu Cumhuriyetin öz evladıdır ve Cumhuriyet'in eşit derecede sahibidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşı olarak herkes eşit haklara sahip ve gelecek korkusu olmadan kendini geliştirme hakkına sahiptir. Farklılıkların, zenginlik olarak görülmesi, demokrasimizi olduğu gibi, ülkemizin varlığını da güçlendirecektir. Kardeş kavgalarının olmadığı, özgür ve demokrasi içinde yaşayan bir Türkiye'nin, toplumun tüm kesimlerinin katkı ve çabalarıyla daha da güçleneceğine olan inancımız tamdır."
BATMAN'DA SAĞANAK YAĞMUR ALTINDA COŞKULU KUTLAMA
Batman Turgut Özal Bulvarı'ndaki kutlamalara Vali Azmi Çelik, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Fuat Güney ve askeri erkan katıldı. Yağmur altındaki kutlamalar sırsında yapılan tören geçidinde bazı öğrenci ve öğretmenler şemsiyelerini açtı. Kutlamaların ardından konuşan Vali Azmi Çelik, milletin 92 yıl boyunca bir çok badirelerle karşılaştığını belirterek, şöyle dedi:
"Bu zorlukları da başarıyla geçeceğiz. Kardeşliğimize kast eden, birliğimizi tehdit eden her girişim milletimizin sarsılmaz iradesi karşısında mutlaka eğilecektir. İçeriden ve dışardan yapılan tüm saldırıları soğukkanlılıkla, büyük devlet refleksiyle bertaraf edilecek. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu topraklarda huzuru bizlere çok gören zihniyetler artık miladını doldurmuştur. Hiç kimse elde ettiği kazanımları gözden çıkarma ve yok sayma lüksüne sahip değildir. Ebetteki daha yapılacak işlerimiz, kat edeceğimiz yolumuz vardı. Bu durum bize gelinen mesafeyi önemsiz görmeyi hakkını vermez. Bu anlayış içerisinde kötü niyetli unsurları devre dışı bırakarak devlet vatandaş kaynaşması dayanışması olabildiğince güçlendirmeye ısrarla devam edeceğiz. Bölgede olmazsa olmazımız bölgemizde sabote edilmek istenen huzur ve barış ortamının kalıcı hale gelmesidir. Ülkemiz geneli ve bölgemizdeki sorunların çözülmesi konusunda atılan adımları yok saymak, ahlaki ve vicdani açıdan kabul edilemez. Silahla, kavgayla hak aramanın bu topluma maddi ve manevi maliyeti çok yüksek olmuştur. Halkımızın kazanımlarından geri dönülmesinde asla izin vermeyeceğiz." 
Kutlamalar sağanak yağmur nedeniyle tören geçidiyle sona erdi.
BİNGÖL'DEKİ TÖRENLER SALONDA
Bingöl Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan kutlamalar, havaların yağışlı olması münasebetiyle spor salonunda devam etti. Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, 49'uncu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman ve Belediye Başkanvekili Halim Sügü, valilik makamında tebrikleri kabul etti. Vali Yavuz Selim Köşger, şöyle dedi:
"Cumhuriyet, dünya tarihi ve coğrafyasına asırlarca, adaletle idrak etmekle hükmettikten sonra tıpkı canlı organizmalar gibi tabi ömrünü dolduran ve yavaş yavaş tarih sahnesinden çekilen bir imparatorluğun mirasını yağmalama telaşına düşen, yedi düvene karşı bu milletin canını dişine katarak verdiği cevap, yanan, yıkılan bu yurdun küllerinden asrın icabına uygun yeni ve dinamik bir devletin doğuşunun adıdır. Cumhuriyet asırlar süren kaybedişlerle sonuçlanan, savaşlarla yorulmuş, umutsuz, çaresiz 13 milyonluk bir kitleyi müstevilerin Anadolu coğrafyasından da atma ve tarihin kararlıkla yok etme planlarına rağmen bu kitleyi son bir heyecanla şahlandıran ve o kitleden ait olduğu tarihin ve coğrafyanın en uygar milleti konuşturmanın adıdır cumhuriyet." 
Konuşmanın ardından, ilk ve ortaöğretim okullarında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmaları ile spor karşılaşmalarında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.
ELAZIĞ'DE RENKLİ VE COŞKULU KUTLAMA
Elazığ'daki kutlamalar Belediye önünde yapıldı. Elazığ-Malatya yolu trafiğe kapatılarak yapılan kutlamalara Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar, protokol ve halkın bayramını kutlayarak başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla göndere bayrak çekilmesinin ardından, Mehter takımı ve halk oyunları ekipleri gösteri yaptı. Vali Murat Zotrluoğlu, yaptığı konuşmada, şöyle dedi:
"Türk Milleti'nin bekası ve milletler camiası içinde hak ettiği yeri almasının en doğru aracı, en doğru şeklinin Cumhuriyet yönetimi olduğu tartışma götürmeyen bir gerçektir. Batan bir imparatorluğun külleri arasından, kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün Türkiye’nin dört bir yanında meydanlar haklı bir gururla, 'biz bir milletiz' diye haykırmaktadır. Son günlerde, ülkemizin istikrarına, büyümesine, gelişmesine, kalkınmasına engel olmaya çalışan, milletimizin huzurunu ve güvenini bozma gayreti içerisinde olan terör hadiselerinde maalesef bir artış olmuştur. İster PKK, ister DAEŞ, ister DHKPC olsun, ister sağdan, ister soldan gelsin, terörün her türlüsünü buradan lanetliyorum. ve vatandaşlarımızın desteğiyle devletimizin bu hain yapıları çökerteceğini, şehirlerimizde, köylerimizde, milletimizi tehdit eden bir tek terörist kalmayıncaya kadar bu mücadelenin süreceğini bir kere daha ifade ediyorum."
Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ardından geçit töreni gerçekleştirildi. Mehter takımının marş söyleyerek geçmesine bazı kişiler eşlik ederken, asker geçişi yapıldığı sırada izleyiciler uzun süre alkışladı.
ŞIRNAK'TA CUMHURBAŞKANI MESAJI OKUNDU
Şırnak'ta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Salonu'nda düzenlenen kutlama törenine Vali Ali İhsan Su, 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş, askerler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasından sonra konuşan Vali Ali İhsan Su, şöyle konuştu:
"Milletimiz sahip olduğum sağlam karakter ve inancı geçmişten günümüze aktardığı ve yaşattığı çeşitli gelenek ve görenekleri ve her zaman dimdik ayakta kalmasını sağlayan birlik ve beraberliği ile her türlü zorluğun üstesinden gelmiştir ve gelmeye devam edecektir. Yüce milletimiz içerden ve dışarıdan, ülkemizi ve milletimizi bölüp parçalamak, huzurunu ve güvenliğini yok etmek isteyenlere karşı geçmişte olduğu gibi bugünde, yarında gerekli cevabı verecektir. Çünkü bizler ülkemizin doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle bir ve beraberiz. Bizler bin yıldır bu topraklarda aynı kader çizgisinde birleşmiş, tasada, kıvançta, inançta aynı değerleri paylamış bir milletiz. Bu bakımdan ülkemizde yaşayan her bir vatandaşımız, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesi üstüne çıkarmak ve gelecek nesillerimize daha huzurlu, daha zengin, daha güzel bir ülke bırakmak için çok çalışmaya devam edeceğiz. Bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, çalışmaktır."
Çeşitli etkinliklerden sonra, şiir, kompozisyon, resim ve spor branşlarında dereceye girenler öğrencilere Vali Ali İhsan Su, Tümgeneral Abdullah Baysar ve Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Dönertaş tarafından ödüllerinin verilmesi ile tören sona erdi.
MARDİN'DE SÜRYANİ VE ERMENİ CEMAAT TEMSİLCİLERİ DE KATILDI
Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, DBP'li Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa İrmak, valilik makamında tebrikleri kabul ettikten sonra Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Artuklu Üniversitesi'ndeki Vali Koçaklar Toplantı Salonu'nda devam etti. Buradaki kutlamayara Vali Ömer Faruk Koçak, Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Kırhan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, DBP'li Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Irmak, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, Ermeni, Süryani cemaati temsilcileri ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Koçaklar'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra, şiirler okunarak çeşitli spor gösterileri yapıldı. Atatürk'ün hayatı ile ilgili slayt sunumundan sonra çeşitli yarışlarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmes ardından, halkoyunları ekibinin folklor gösterisiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI