Cavit AKGÜN/MUĞLA, () - MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) tarafından düzenlenen sempozyuma konuşmacı olarak katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin ve çalışmanın önemini vurguladığı konuşması sırasında, dünyaca ünlü basketbolcu Michael Jordan için koçunun "Bu adamın yetenekleri kısıtlı, alın götürün, bundan bir b.k olmaz" demesini örnek gösterince salondakiler gülmeye başladı. Bunun üzerine bir şaşkınlık yaşayan ve söylememesi gereken bir kelimenin ağzından kaçtığını farkeden Hisarcıklıoğlu, "Her zaman böyle trafik kazaları olmaz" dedi.
MSKÜ 2015- 2016 akademik yıl açılış töreni kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından buradaki tören Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar'ın Anıt Şeref Defteri'ni imzalamasıyla sona erdi. Yeni akademik yıl açılışı etkinlikleri kapsamında üniversitenin Atatürk Kültür Merkezi A Salonu'nda '2'nci Uluslararası Girişimcilik ve Kariyer Sempozyumu' düzenlendi. Protokol üyeleri, öğretim görevlileri ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği sempozyumda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Neden Girişimcilik' başlıklı bir konuşma yaptı.
'ESAS ENERJİ KAYNAĞIMIZ GENÇLERİMİZ'
En büyük sermayenin gençlik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Yaş ortalamamız 30. Avrupa'nın en genç nüfusuyuz. 20 milyon gencimiz var. Eğer bunu iyi değerlendirebilirsek Türkiye'nin zenginliğini sağlarız. Türkiye'nin petrolü, doğalgazı yok. Ama bugün dünyanın en büyük 20 ekonomisi içindeyiz. Bunu doğal kaynaklarla, dış yardımlarla elde etmedik. Müteşebbis insanlarımızın çalışmalarıyla, üretimleriyle, ihracatlarıyla başardık. Bundan sonra bu performansı devam ettirmek, sizlere bağlı. Çünkü bizim esas enerji kaynağımız sizlersiniz. Bizim en büyük kaynağımız bu salonu dolduran gençlerimiz."
'GİRİŞİMCİLİK FIRSATLARI GÖRMEKTİR'
Girişimciliğin ne demek olduğunu anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Girişimcilik, taş bloğun içindeki heykeli görmektir. Ne demek bu; fırsatları görmektir. Girişimcilik bir yetenek değildir. Benim için girişimciliğin temeli nedir diye sorarsanız. Önce hayal etmek demektir. Hayal etmekten vazgeçmeyin. En özgür olduğunuz alan bu. Bu hayaliniz için bir de hedef koyacaksınız. Bill Gates; liseden itibaren daha pratik bilgisayar çözümleri hayal etmeye başladı. Bu hayali, Microsoft'u ortaya çıkarttı. Hedef başarılı olmak için yetmiyor. Başarı çalışmaktan geçiyor. 'Hem gezerim, hem tozarım, hem kazanırım' olmuyor. Dünyanın en büyük basketbol oyuncuları arasında gösterilen Michael Jordan'ı ilk başta yetenekleri kısıtlı olduğu için kenarda tutmuşlar. Hatta koçu, 'Bu adamın yetenekleri kısıtlı, alın götürün, bundan bir b.k olmaz' demiş. Ama çok çalışmış. Antrenmanlara herkesten 1 saat önce gelip, 1 saat sonra çıkmış. Sonuçta bir efsaneye dönüşmüş."
Salondakiler gülmeye başlayınca bir şaşkınlık yaşayan ve söylememesi gereken bir kelimenin ağzından kaçtığını farkeden Hisarcıklıoğlu, "Her zaman böyle trafik kazaları olmaz" dedi.
Konuşmaların ardından MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu'na fahri doktora unvanı takdim edildi.

FOTOĞRAFLI